19 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις το πρώτο τατουάζ

1. Σκέψου τι τατουάζ θέλεις.

Αν χρησιμοποιείς το Google για να βρεις το ιδανικό tattoo, μάλλον θα καταλήξεις με ένα σαν και αυτό που έχουν όλοι. Πάρε για παράδειγμα τα τατουάζ με τα φτερά. Είναι τόσα πολλά!

2. Μίλα με τον tattoo artist

Δοκίμασε να βρεις τις σελίδες σε Facebook και Instagram των που θα ήθελες να σου κάνουν τατουάζ. Σε αυτές τις σελίδες ανεβάζουν φωτογραφίες με τα πιο πρόσφατα έργα τους και αυτά για τα οποία είναι περήφανοι! Αν βρεις μια δουλεία που σου αρέσει, και διαλέξεις αυτόν/ην που θα σου κάνει το tattoo, ρώτησε τους για τις ιδέες τους. Επίσης, τσέκαρε για κριτικές!

3. Αλλεργίες

Αν είσαι αλλεργική σε συγκεκριμένα κραγιόν ή σκιές, μπορεί να έχεις αλλεργική αντίδραση στο τατουάζ. Μερικές φορές οι χρωστικές που μπορεί να βρεθούν στο μελάνι για τα tattoo μπορεί να βρεθούν και σε προϊόντα μακιγιάζ. Αν είχες κάποια αλλεργική αντίδραση, μερικά τεστ στον δερματολόγο μπορούν να σου δείξουν ποια είδη μελάνης μπορείς χρησιμοποιήσεις.

4. Αναμονή

Γνωρίζεις ότι οι διάσημοι tattoo artists έχουν λίστες αναμονής; Για μερικούς μπορεί ένα ραντεβού να χρειάζεται μερικές μέρες αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και μήνες. Αν δεν μπορείς να περιμένεις, μπορείς να δοκιμάσεις έναν λιγότερο γνωστό καλλιτέχνη, και θα σου κοστίσει λιγότερο.

5. Tattoo Artists

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις ένας tattoo artist αν δεν θέλει δεν είναι υποχρεωμένος να σε εξυπηρετήσει. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιολογίες τόσο απλές όσο το ότι δεν ταιριάζει η χημεία σας!

6. Ποιότητα και τιμή

Ένα καλό τατουάζ δεν είναι φθηνό, και ένα φθηνό τατουάζ δεν είναι καλό. Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος, το σημείο που θα το κάνεις και τον καλλιτέχνη. Οι τιμές μπορεί να ξεκινάνε από 50 ευρώ και να φτάνουν και αρκετές χιλιάδες ευρώ. Επίσης, τις τιμές συνήθως δεν μπορείς να τις διαπραγματευτείς.

7. Στούντιο

Να επισκεφτείς το στούντιο που θα κάνεις το πρώτο τατουάζ σου. Σιγουρέψου ότι το μέρος είναι καθαρό, έχει άλμπουμ με ωραίες δουλείες τατουάζ, ότι το προσωπικό είναι φιλικό και κανόνισε μια συνάντηση με τον/ην artist που θα αναλάβει το tattoo σου. Ρώτησε οτιδήποτε σχετίζεται με το τατουάζ, από το σχέδιο μέχρι τη τιμή

8. Επικοινωνία

Ένα καλό τατουάζ είναι αποτέλεσμα καλής επικοινωνίας. Μην ντρέπεσαι και ρώτα τον/ην καλλιτέχνη που θα σου κάνει το tattoo. Ενημέρωσε σχετικά με το τι θέλεις να παραμείνει το ίδιο στο σχέδιο και τι θα μπορούσε να αλλάξει και άκου τη γνώμη του/ης. Είναι σαν ένα κούρεμα, που αν δεν μιλήσεις, θα καταλήξεις με κάτι που απλά δεν σου αρέσει, αλλά το τατουάζ είναι μόνιμο.

9. Έλεγχος

Αν το τατουάζ σου έχει λέξεις σιγουρέψου ότι η ορθογραφία είναι σωστή. Μην σκέφτεσαι μόνο το σύνολο και πως φαίνεται γενικά το σχέδιο, αλλά δώσε προσοχή και στις λεπτομέρειες. Καμιά δεν θέλει να είναι ένα κινούμενο ορθογραφικό λάθος.

10. Πόνος

Τα πλευρά, τα πόδια και ο πωπός είναι τα σημεία που θα πονέσουν περισσότερο όταν κάνεις το πρώτο τατουάζ σου. Ίσως κάποια παυσίπονα μετά το τατουάζ βοηθήσουν να μειωθεί ο πόνος. Το μετά είναι σημαντικό γιατί πριν μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη αιμορραγία ενώ κάνεις το tattoo. Επίσης, κατά τη διάρκεια που κάνεις το πρώτο τατουάζ σου ο πόνος θα ξεκινήσει να μειώνεται μετά τα 15 πρώτα λεπτά μιας και η αδρεναλίνη θα ξεκινήσει να σε βοηθάει με τον πόνο.

11. Ξεθώριασμα

Τα σχέδια στα χέρια και τα πόδια είναι αυτά που θα ξεθωριάσουν πιο γρήγορα. Το δέρμα σε αυτά τα σημεία αναγεννάτε γρηγορότερα επειδή τα χρησιμοποιούμε περισσότερο και για αυτό το λόγο το μελάνι δεν διαρκεί τόσο πολύ.

12. Σημεία για τατουάζ

Μπορείς να κάνεις τατουάζ σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματός σου. Ναι, και εκεί κάτω. Τα πιο δύσκολα σημεία για tattoo είναι η περιοχή ανάμεσα στους ώμους και ο γοφός. Τα tattoo στον κορμό απαιτούν περισσότερα διαλείμματα και για τον/ην καλλιτέχνη και για σένα, επειδή είναι ευαίσθητη περιοχή και πονάει, και η αναπνοή χρειάζεται να είναι σταθερή.

13. Η ημέρα πριν το τατουάζ

Πριν πας για το πρώτο τατουάζ σου κοιμήσου καλά, φάε ένα γεύμα και μην πας στο στούντιο μεθυσμένη ή με hungover. Θα χρειαστείς ενέργεια να αντέξεις τον πόνο και πρέπει να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ γιατί θα σε κάνει να αιμορραγείς περισσότερο ενώ κάνεις το τατουάζ.

14. Δεν είναι σαν να σου κάνουν ένεση

Αν φοβάσαι τις βελόνες ίσως θέλεις να αποφύγεις τα τατουάζ, αλλά αν φοβάσαι την αίσθηση που έχεις όταν σου παίρνουν αίμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Η βελόνα δεν πάει τόσο βαθιά όσο μια ένεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πονάει λίγο.

15. Αίσθηση

Η αίσθηση που έχεις όταν κάνεις το πρώτο τατουάζ σου είναι λίγος πόνος σε συνδυασμό με έντονες δονήσεις και την αίσθηση ότι κάποιος σέρνει μια βελόνα πάνω στο δέρμα σου.

15. Συνεδρίες

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν θα κάνουν συνεδρίες πάνω από 2 ώρες την φορά, οπότε αν έχεις ένα μεγάλο σχέδιο θα πρέπει να προγραμματίσεις και άλλες συνεδρίες. Πρώτα γίνεται το περίγραμμα και μετά το γέμισμα.

16. Επούλωση

Ενώ το τατουάζ επουλώνεται θα έχει την αίσθηση που έχει ένα κόψιμο και ένα έγκαυμα. Με το που τελειώσει η επούλωση τότε το τατουάζ θα ξεκινήσει να φαίνεται όπως πρέπει. Μετά από μερικές μέρες θα ξεραθεί και μπορεί να ξεφλουδίσει σαν έγκαυμα από τον ήλιο, καθώς και να έχεις κρούστα σε μερικά σημεία. Είναι σημαντικό να μην τα πειράξεις και να περιποιείσαι το τατουάζ σου από την πρώτη μέρα με ενυδατική κρέμα και μετά από περίπου δύο βδομάδες το τατουάζ επουλώνεται πλήρως.

17. Τι πρέπει να αποφύγεις

Δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο σε θάλασσα ή σε πισίνα για τουλάχιστον δύο βδομάδες από τότε που έκανες το πρώτο τατουάζ σου, και πρέπει να μην είσαι στον ήλιο. Οπότε για δυο βδομάδες μόνο ντουζάκι, ξέχασε τα αφρόλουτρα για να μην προκαλέσεις μόλυνση στο τατουάζ. Και όσο αφορά τον ήλιο, γενικά πρέπει να βάζεις αντηλιακό αν θέλεις τα χρώματα να διατηρηθούν ζωντανά και να μην ξεθωριάσουν.

18. Αφαίρεση με λέιζερ

Η αφαίρεση ενός tattoo με λέιζερ πονάει περισσότερο από οποιοδήποτε τατουάζ. Αν δεν είσαι σίγουρη αν θέλεις τατουάζ ή όχι περίμενε. Μπορείς πάντα να κάνεις τατουάζ στο μέλλον. Η αφαίρεση με λέιζερ δουλεύει καλύτερα με σχέδια που έχουν μόνο μαύρο μελάνι. Μπορείς πάντα να προσπαθήσεις να καλύψεις το tattoo με άλλο σχέδιο, αλλά εξαρτάται από το αρχικό τατουάζ.

19. Σχέση ζωής

Ο/Η καλλιτέχνης που θα σου «χτυπήσει» το τατουάζ μάλλον θα σου κάνει και άλλα. Αν δεν επουλώθηκε σωστά το tattoo, ή αν έχει ξεβάψει σε ορισμένα σημεία, θα χαρούν να στο φτιάξουν ξανά, είτε δωρεάν, είτε με πολύ μικρό κόστος.

Απάντηση