Ντοματόψωμο με βασιλικό

Υλικά συνταγής
1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 πομοντόρια (μακρόστενες ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες) 4½ φλιτζ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις 1½ κ.γλ. αλάτι 1/2 κ.γλ. πιπέρι 1 κ.γλ. ζάχαρη 1 κύβο Μαγιά Νωπή ή 1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό

Εκτέλεση
Για τη Μαγιά:

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄, να ροδίσει ελαφρά – να ξανθύνει. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σοτάρουμε για 2΄-3΄ να μαραθούν ελαφρά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε καλά με την ανάποδη της κουτάλας να αποβάλουν τα υγρά τους. Προσοχή! Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Βάζουμε τα υγρά των λαχανικών σε μπολ και προσθέτουμε 1¼ φλιτζ. νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το πιπέρι και τη ζάχαρη.

2. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα. Ζυμώνουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄, να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Απαλά την ξεφουσκώνουμε με τα δάχτυλα και την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο (την ανοίγουμε). Πασπαλίζουμε με βασιλικό και το μείγμα της ντομάτας με το κρεμμύδι. Ζυμώνουμε απαλά. Αν η ζύμη γίνει υγρή από τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με αλεύρι.

3. Πλαταίνουμε τη ζύμη με πλάστη ή με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα με πάχος 2,5 εκ. Διπλώνουμε τη μία πλευρά κατά μήκος μέχρι τη μέση. Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη. Διπλώνουμε στη μέση. Toποθετούμε τη μακρόστενη φραντζόλα διπλώνοντάς την σε «S» τελικό μέσα στη μακρόστενη φόρμα. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30΄-40΄.

4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Αν θέλουμε αλείφουμε το ψωμί με διάλυμα αυγού. Ψήνουμε για 35΄-40΄, να ροδίσει καλά.

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
www.argiro.gr

Απάντηση