Μπλοκάρισαν οι διαπραγματεύσεις – Τσίπρας καλεί σε βοήθεια Γιούνκερ

Μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης και συζητήσεων ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Λευκός καπνός δεν βγήκε, συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα δεν υπήρξε και έτσι πολλά θα κριθούν την Κυριακή στις κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ του Γιούνκερ, παραμονή του πολύ σημαντικού Eurogroup για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στο θέμα των 100 δόσεων και στα κόκκινα δάνεια, ενω τα υπόλοιπα ζητήματα ενδεχομένως και να καθυστερήσουν λίγο ακόμη.

Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει συμφωνία βρίσκεται στον αέρα και η δόση των 2 δισ.ευρώ και η εκταμίευση της.

Σε αντίθεση με χθες όπου η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σήμερα εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και απο εκεί έκανε όλες τις επαφές με το κουαρτέτο. Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν στην Αθήνα από την Τρίτη, προκειμένου άμεσα – το αργότερο την Πέμπτη – να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για τον καθορισμό του επόμενου πακέτου προαπαιτουμένων.

Τα 5 ζητήματα που βρίσκονται στον… αέρα

1) Οι 100 δόσεις: Οι δανειστές ζητούν να τίθενται εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες έστω και με μια μέρα καθυστέρηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

2) Τα γενόσημα φάρμακα: Το κουαρτέτο ζητά μεγαλύτερη απελευθέρωση και λιγότερη προστασία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.

3) Τα «κόκκινα» δάνεια: Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η Αθήνα προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με νέα πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει υποχώρηση σε δύο σημεία ως προς τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς: Μέχρι τώρα επέμενε να παραμείνουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και πλέον «ρίχνει» το πλαφόν στις 32.000 ευρώ. Επίσης θέτει υπό διαβούλευση την υποχώρηση στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου: Από τις 200.000 ευρώ τώρα προτείνει τις 180.000 ευρώ αξία. Η πλευρά των Θεσμών φέρεται να επιμένει στα όρια των 8.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη και μέχρι 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.

4) Το αγγελιόσημο: Οδεύει στη γενικότερη συζήτηση του ασφαλιστικού

5) Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση: Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους 5 λεπτών σε στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, χωρίς να είναι σαφές αν αφορά μόνο το ΚΙΝΟ.

Απάντηση