Αλαλούμ στις διαπραγματεύσεις: Στον αέρα η τηλεδιάσκεψη -Θρίλερ με τη δόση

Το απόλυτο αλαλούμ φαίνεται πως επικρατεί ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, καθώς είναι στον αέρα η σημερινή τηλεδιάσκεψη, κάτι που μπορεί να βάλει σοβαρά εμπόδια, ακόμα και αναβολή στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα.

Το χρονικό του θρίλερ
Η πρώτη βόμβα ήρθε το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ακυρώνουν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, καθώς η συμφωνία δεν φαίνεται να κλείνει αναμέσα στην ελληνική πλευρά και τους Θεσμούς. Βασικά «αγκάθια» το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε πως δεν υπήρχε επισήμως προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, ωστόσο έκανε λόγω για πιθανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χωρίς να επιβεβαιώνεται, ούτε όμως να διαψεύδεται κάποια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως αναμένει από τις Βρυξέλλες ενημέρωση για το πότε θα γίνει η τηλεδιάσκεψη.

Ερωτηματικά για το τι θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας
Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, όλα θα κριθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς αν επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις που θα γίνουν, το Euro Working Group θα συνεδριάσει τη Δευτέρα πριν από το Eurogroup για να εξετάσει τα θέματα και να συντάξει έκθεση την οποία θα απευθύνει στο δεύτερο για να ανάψει το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ.

Κομισιόν: Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος.

Αυτό δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των Θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη-μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

Στάση αναμονής από την Γερμανία
Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euro Working Group για την Ελλάδα. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ενόψει Eurogroup
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας, ενόψει Eurogroup, με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Απάντηση