Στο τραπέζι το γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου

Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει πλέον ξεκάθαρα ο φράχτης του Έβρου και το γκρέμισμα του, όσο το Αιγαίο μετατρέπεται σε έναν υγρό τάφο για βρέφη και μικρά παιδιά.
Μόλις χθες έντεκα άνθρωποι, τέσσερα βρέφη, δύο παιδιά και πέντε γυναίκες- βρήκαν τραγικό θάνατο στο Αιγαίο επιχειρώντας να φτάσουν στη Σάμο. Η πλαστική βάρκα τους αναποδογύρισε μόλις έξι μέτρα από την ακτή του νησιού, σε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο,
Αρχικά ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα και στη συνέχεια οι δύτες εντόπισαν μέσα στη βυθισμένη βάρκα ακόμα δέκα σορούς.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό και εκεί να τεθεί και το θέμα του φράχτη στον Έβρο.
Η θέσπιση ασφαλών και μόνιμων διόδων διέλευσης των προσφύγων αποτελεί το ζητούμενο, ενώ ξεκάθαρα πλέον γίνονται σκέψεις για γκρέμισμα του φράχτη.
Κάλεσμα προς «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αντιρατσιστικό κίνημα να κινητοποιηθούν ενάντια στον φράχτη της ντροπής, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών», απευθύνει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλούμε σε μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους φράχτες, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, που θα υποδέχεται τους πρόσφυγες, θα αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της Δύσης και της Ε.Ε. στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και θα παλεύει για την αντιμετώπιση των συνθηκών που γεννούν την προσφυγιά» προσθέτει, τονίζοντας ότι στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση που οργανώνει το Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου, στην οποία άλλωστε έχει δηλώσει συμμετοχή και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
«Ο αγώνας ενάντια στους φράχτες και την Ευρώπη – Φρούριο ξεκινάει από την ίδια μας τη χώρα, σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου».
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τονίζει ότι το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν αλλάξει συνολικά η ευρωπαϊκή πολιτική που υψώνει σήμερα φράχτες και κλείνει τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης βρίσκεται σε σωστή ιδεολογική και πολιτική βάση, είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση και το ακούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή. Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προύποθέσεις ώστε το γκρέμισμα του φράχτη να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνει τα προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για την Ελλάδα. Είναι λάθος να ξεχνάμε ότι το πέρασμα στον Έβρο δεν είναι αναίμακτο».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολιτη Νίκος Τόσκας σημειώνει ότι «μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν παίζει ρόλο και απλά θέτει κανόνες ελέγχου».
Ο Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας, μιλωντας στην ίδια εφημερίδα επεσήμανε ότι: «Τα εξετάζουμε όλα, είμαστε υποχρεωμένοι να μην αποκλείσουμε τίποτα»

Απάντηση