Είστε έτοιμες για δεύτερο παιδί;

Τώρα που έχετε ήδη ένα παιδί, αρχίζετε να σκέφτεστε μήπως έφτασε η στιγμή να αποκτήσετε και δεύτερο. Όμως, αν έχετε κάποιους ενδοιασμούς, τότε πρέπει να σκεφτείτε μερικά βασικά πράγματα, ώστε να προχωρήσετε σε αυτή τη γλυκιά απόφαση.
Καταρχήν θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε τη κατάλληλη ενέργεια για τον ερχομό ενός δεύτερου μωρού. Μπορεί τα πράγματα στη ζωή σας να έχουν ηρεμήσει, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε τα ξενύχτια, τα προβλήματα ύπνου και το άγχος που εμφανίζονται, όταν έχετε ένα μωρό μέσα στο σπίτι. Και φυσικά ότι όλα αυτά απαιτούν και τις κατάλληλες φυσικές αντοχές από την μεριά σας.
Μια άλλη σημαντική σκέψη που πρέπει να κάνετε, πριν μείνετε για δεύτερη φορά έγκυες, είναι αν έχετε χώρο για ένα ακόμα άτομο μέσα στο σπίτι. Ένα νεογέννητο μπορεί τους πρώτους μήνες να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο σας, όμως μετά θα χρειαστεί το δικό του δωμάτιο. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και το ενδεχόμενο τα παιδιά να είναι διαφορετικού φύλου και να χρειάζονται οπωσδήποτε διαφορετικά υπνοδωμάτια. Και προφανώς αν χρειάζεστε μεγαλύτερο σπίτι στο μέλλον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την οικονομική σας κατάσταση, διότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσα περισσότερα έξοδα έχουν.
Είναι έτοιμο το παιδί σας να αποκτήσει αδελφάκι; Εάν το μικρό σας είναι δύο με τριών ετών, ενδέχεται να μην έχει αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας για να εξηγήσει τα συναισθήματα του σχετικά με αυτή την αλλαγή. Και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αντιδράσει αρνητικά με τον ερχομό ενός νέου μέλους και να εμφανίσει συμπτώματα ζήλιας και θυμού. Όταν όμως, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο εύκολο να δεχτεί το καινούριο αδελφάκι και να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στις αλλαγές.
Είναι κοινή απόφαση; Εσείς μπορεί να νιώθετε έτοιμες για ένα δεύτερο παιδί, όμως πρέπει να το συζητήσετε και με τον σύντροφο σας, γιατί είναι απαραίτητο να θέλετε και οι δύο ένα μωρό. Μπορεί να μην είναι κανένας από τους δύο σας απόλυτα σίγουρος για αυτή την απόφαση, ωστόσο είναι σημαντικό να μην έχετε αρνητικά συναισθήματα.

Απάντηση