Τα πιο χρήσιμα tips πριν τον τοκετό

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και το άγχος μεγαλώνει… Ο γυναικολόγος Δρ Νικόλαος Ναούμ μας δίνει πολύτιμα τιπς

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά οι 9 μήνες πέρασαν και το άγχος κορυφώνεται! Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμαστείτε κατάλληλα τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό…

Προετοιμαστείτε!
Τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό, θα πρέπει να έχετε ήδη ετοιμάσει μία βαλίτσα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο και να την έχετε δίπλα σας ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν θέλει να μαζεύει ρούχα τη στιγμή που έχουν σπάσει τα νερά…

Τα χαρτιά
Και όμως υπάρχει γραφειοκρατία! Με την εισαγωγή σας στο μαιευτήριο θα χρειαστείτε ταυτότητα, βιβλιάριο ασφάλισης (για δημόσια νοσοκομεία), ληξιαρχική πράξη γάμου (η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέσα στο προηγούμενο 6μηνο από τον τοκετό) και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Λάθος συναγερμός;
Δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε σύσπαση της μήτρας κατά τις τελευταίες ημέρες σημαίνει ότι ήρθε η ώρα του τοκετού! Όταν οι συσπάσεις λοιπόν γίνουν επώδυνες και η συχνότητα ανέρχεται σε περίπου 3 συσπάσεις ανά 10 λεπτά, ήρθε η ώρα να πάρετε τον γιατρό σας και να κατευθυνθείτε προς το μαιευτήριο.

Προσοχή στο φαγητό
Όταν αρχίσουν οι συσπάσεις σταματά η πέψη. Οπότε καλό είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε φαγητό πριν τον τοκετό, επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η διαδρομή
Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε τη διαδρομή από το σπίτι στο Μαιευτήριο πριν τον τοκετό, κατά προτίμηση τις ώρες με μεγάλη κυκλοφορία, για να υπολογίσετε πόση ώρα περίπου απαιτείται για να φθάσετε. Έτσι, θα είστε απόλυτα προετοιμασμένη και δεν θα σας πιάσει μεγαλύτερο άγχος λόγω κίνησης.

Η ψυχολογία
Ηρεμήστε! Ευτυχώς προετοιμάζεστε ψυχολογικά και σωματικά για το μεγάλο γεγονός 9 μήνες, οπότε όσο και αν σας γεμίζει άγχος η ώρα του τοκετού, θα πρέπει να χαλαρώσετε και να εμπιστευτείτε τον γιατρό που έχετε επιλέξει. Άλλωστε, σε λίγες μόνο ώρες θα κρατάτε στα χέρια σας το παιδί σας!

Γράφτηκε από τον Δρ. Νικόλαο Ναούμ

Απάντηση