Η φορολόγηση της ελληνικής μπύρας φέρνει αναταράξεις στην κυβέρνηση

Αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο που κλείνει εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα και κατατέθηκε στη Βουλή. Το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διευκρινίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό ντίζελ, την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε μικρούς ζυθοποιούς και τη μεταφορά 4.020 υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πρόβλημα όμως δημιουργεί το ζήτημα της αναπροσαρμογής του ΕΦΚ σε μικρούς ζυθοποιούς, καθώς η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα μέτρο που αυξάνει τη φορολόγηση των εταιρειών και πως δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα.
«Η φορολόγηση της ελληνικής μπύρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται, ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο», έγραψε ο κ. Καμμένος στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.
Η φορολόγηση της Ελληνικής Μπύρας που ζεί τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) Οκτώβριος 30, 2015

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μεταξύ άλλων, το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:
– Αποσαφηνίζεται ότι η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Στη συνέχεια ο φόρος εξισώνεται πλήρως με ότι ισχύει για τις υπόλοιπες χρήσεις.
– Βελτιώνεται νομοτεχνικά υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.
– Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)
-Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
– Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους μικρούς ανεξάρτητους ζυθοποιούς με προβλεπόμενη ετήσια αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή κατά 3,2 εκατ. ευρώ για το 2016

Απάντηση