Ψητές μπριζόλες με μυρωδικά και λαχανικά σοτέ από την Αργυρώ!

Θα σας ξετρελάνουν…

Υλικά συνταγής

2-1/2 κιλά μοσχαρίσιες μπριζόλες ενιαίο κομμάτι με κόκαλο
2 σκ. σκόρδο
1κλαδί δεντρολίβανο
1κλαδί θυμάρι
4 -5 κ.σ. ελαιόλαδο
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. αλεύρι
2 φλ. νερό
Για τα λαχανικα σοτέ
2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο
300 γρ. φασολάκια ψιλά
150 γρ. αρακάς
2 καρότα σε μικρά καρέ
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα η 200ºC στις αντιστάσεις. Χτυπάμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι σε γουδί η μπλέντερ. Αλείφουμε το κρέας. Το αφήνουμε να σταθεί για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ακουμπάμε με το κόκαλο στο ταψί και ψήνουμε .Έτσι είναι σα να έχουμε μια έξτρα σχάρα (κόκαλα μπριζόλας) οπού ακουμπάει το κρέας.

Ψήνουμε το κρέας για 1ώρα και 45′ αν το θέλουμε μέτριο και ροζ στο κέντρο. Αν θέλουμε καλοψημένο το ψήνουμε για 30′ επιπλέον.

Αν έχουμε θερμόμετρο ψησίματος για μέτριο ψήσιμο το φέρνουμε στους 62ºC για μέτριο προς καλοψημένο στους 68ºC. Ένα κρέας συνεχίζει και ψήνεται επιπλέον αφού το βγάλουμε από τον φούρνο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει. Μην τα παραψήνετε γιατί στεγνώνουν και σκληραίνουν.

Σε γενικές γραμμές για ψήσιμο M-R που είναι το ιδανικό, για κάθε 1/2 κιλό κρέατος υπολογίστε 20′ ψήσιμο.

Αφήνουμε το ψημένο κρέας σκεπασμένο για 30′ να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τα υγρά του που έχουν βγει στην επιφάνεια με την μορφή φυσαλίδων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει.

Όσα ζουμιά τρέξουν στην πιατέλα τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Το σερβίρουμε ολόκληρο σε ξύλο κοπής με σοτέ λαχανικά.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι κι αφήνουμε να βράσει για 10′ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Η σάλτσα πρέπει να είναι λεία, απαλη και μπορούμε να ελέγχουμε την πυκνότητας της με την αυξομείωση του βρασμού.

Για τα λαχανικα σοτέ

Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι βαθύ, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2′ προσθέτουμε τα λαχανικά (αν ο αρακάς και τα φασολάκια είναι κατεψυγμένα δεν θέλουν ζεμάτισμα, αν είναι φρέσκα τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε νερό και τα στραγγίζουμε). Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6′ και στο τέλος προσθέτουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας (φρέσκο δυόσμο, άνηθο, σχοινόπρασο).

www.argiro.gr

Απάντηση