Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας: Προληπτικά μέτρα για τις πυρκαγιές στις καμινάδες των τζακιών

Την επαγρύπνηση του κοινού για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας.
Το άναμμα του τζακιού αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων πολιτών. Εφιστάται η προσοχή σε όλους ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
στο άναμμα γυμνής φλόγας υπενθυμίζοντάς τους, ότι μια μικρή φωτιά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και την περιουσία τους.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας για την δική τους ασφάλεια και την προστασία της περιουσίας τους, να λάβουν τα παρακάτω Προληπτικά Μέτρα Πυροπροστασίας εφόσον διαχειρίζονται το συγκεκριμένο είδος θέρμανσης:
1) Τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός.(τουλάχιστον κατ’ έτος).
2) Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχών ρωγμές ή άλλες φθορές.
3) Nα μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάτε το στερεό πετρέλαιο.
4) Την αποφυγή τοποθέτησης εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι.
5) Να μην αφήνετε το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετείτε πολλά ξύλα στην εστία.
6) Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
7)Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.
8) Συστήνεται να είναι πάντα ανοικτή η περσίδα αναπλήρωσης του αέρα ή να υπάρχει κάποιο παράθυρο μερικώς ανοικτό , για την σωστή αναπλήρωση του αέρα στον χώρο, που αφαιρούν ο απορροφητήρας και το τζάκι.
9)Καλό επίσης είναι, να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.
10)Να ελέγχεται η καπνοδόχος για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού.
11)Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.
12)Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.
13)Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ.
14)Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.
15)Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.

16)Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
17)Η χρήση πυροσβεστήρα αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
18) Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
19) Σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).
ΓΕΝΙΚΑ
Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.
Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας ευελπιστεί στην λήψη και τήρηση των παραπάνω προληπτικών μέτρων και σας εύχεται καλό χειμώνα.

Απάντηση