Ο e-politis στα Τρίκαλα

Την ανάγκη βελτίωσης του εγχειρήματος του e-politis, καθώς και κάθε παρόμοιου εγχειρήματος, πρωτοποριακού στην Ελλάδα, επεσήμανε σήμερα ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ημερίδα παρουσίασής του, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρικκαίων. Ωστόσο, ο κ. Παπαστεργίου, στάθηκε σε δύο σημεία: το ένα, η επισήμανση που έκανε ώστε, να μη χαθούν κι άλλα χρήματα, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε έργα που δεν χρησιμοποιούνται πια στην ψηφιακή μας εποχή, παρ” ότι υλοποιήθηκαν ακριβώς για αυτή την εποχή. Το δεύτερο σημείο ήταν, η βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμμετοχικής δημοκρατίας που ο Δήμος Τρικκαίων εφαρμόζει πρώτος σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου, κατέθεσε προτάσεις που βελτιώνουν την ευχρηστία της πλατφόρμας σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την υπό ανακατασκευή ιστοσελίδα του Δήμου.
Ο e-politis είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, δηλαδή μια ιστοσελίδα, που εμπεριέχει άλλες 5 σελίδες. Στόχος του «ηλεκτρονικού πολίτη» είναι η αμφίδρομη ενίσχυση της διαφάνειας και την μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πολιτών και του Δήμου. Κάτι που ήδη έχει γίνει στον Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχε εφαρμόσει μέσω του e-trikala, το πρόγραμμα e-dialogos, αλλά σε διαφορετική μορφή. Πλέον, η νέα εφαρμογή ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και δημιουργεί το ηλεκτρονικό περιβάλλον για να μπορέσει ο κάθε χρήστης διαδικτύου, ακόμη και ο «τεχνολογικά αναλφάβητος», να πει τη γνώμη του και, κυρίως, να καθορίσει εξελίξεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ με κόστος περίπου 150.000 ευρώ περίπου και ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο συντονιστής για τους δήμους Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Κατερίνης.
Πρόκειται ουσιαστικά για το έργο «Παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών Ενίσχυσης της Διαφάνειας και Συμμετοχής του Πολίτη σε Διαδημοτικό Επίπεδο» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες του είναι:
Εισερχόμενος κάποιος στη σχετική ιστοσελίδα (θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, η ακριβής ημερομηνία και διεύθυνση), θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις εξής υπηρεσίες:
1. Υπηρεσίες Διαβούλευσης
– Εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – έρευνας
Αποτελούμενο από αναλυτικά ερωτηματολόγια ερωτήσεων επιλογής ή / και ελεύθερου κειμένου, οργανωμένων σε θεματικές ενότητες και διερευνούν τις απόψεις των πολιτών απέναντι σε πολιτικές και δράσεις των Δήμων.
– Εφαρμογή δημόσιου διαλόγου
Τα Φόρουμ είναι ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο διαλόγου, καθώς αποτελούν έναν ανοιχτό χώρο διατύπωσης απόψεων. Είναι ταξινομημένα σε θεματικές κατηγορίες, κάτω από τις οποίες δημιουργούνται νέα θέματα συζήτησης.
2. Υπηρεσίες Δημοσκοπήσεων
– Πρόκειται για ερωτήματα με εναλλακτικές αλληλοαποκλειόμενες απαντήσεις που τρέχουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματά τους είναι διαρκώς ανοιχτά σε όλους.

Απάντηση