Τα γλυκά είναι η ένοχή μας απόλαυση! Τα λατρεύουμε και θέλουμε να τα απολαμβάνουμε, αν και γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε πολύ συχνά.
Ωστόσο, αν φτιάξεις στο σπίτι το γλυκό που λαχταράς, μπορείς να ελέγχεις την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιείς.
Δοκιμάσαμε ένα διαφορετικό γλυκό που μας έκανε εντύπωση και δεν είναι τόσο γνωστό.
Ακούει στο όνομα «Sharlotka» και έρχεται από τη μακρινή Ρωσία.
Στην ουσία, πρόκειται για μηλόπιτα που φτιάχνεται είτε ως κέικ είτε ως τσουρέκι (με ζύμη μπριός).
Είναι ένα ελαφρύ και fluffy γλυκό, που ταιριάζει τέλεια με τον καφέ μας.
Βρήκαμε τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για την τέλεια ρώσικη μηλόπιτα.
Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
6 μεγάλα πράσινα μήλα (Granny Smith)
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
370 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,50 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
0,25 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
βούτυρο για τη φόρμα
άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μπολ όπου έχουμε ρίξει το χυμό του λεμονιού και 90 γραμμάρια ζάχαρης. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε πάνω από τα αβγά το αλεύρι και την κανέλα και τα αναμειγνύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι.
Αδειάζουμε λίγο μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω τα μήλα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη τη φόρμα για 5 λεπτά.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Την βγάζουμε από το φούρνο και τη αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την ξεφορμάρουμε.
Μόλις κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε το γλυκό με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Απάντηση