ΣΥΝΤΑΓΕΣ

9 facts που δεν ήξερες για την ιστορία της μπίρας

Η μπίρα έχει μακρά και συναρπαστική ιστορία, που κάθε λάτρης του ζύθου οφείλει να γνωρίζει. Για να μην σε πιάνουν ποτέ αδιάβαστο, συγκεντρώσαμε μερικά γεγονότα για την μπίρα που ίσως σου έχουν διαφύγει.

1. Γεννήθηκε στη Μεσοποταμία
Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τη ζυθοποιία περίπου το 3500 έως το 3100 π.Χ., στη Μεσοποταμία. Πιστεύεται μάλιστα, ότι οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν πιο ασφαλή την κατανάλωση μπίρας παρά του νερού.

2. Είχε θρησκευτική υπόσταση για τους Σουμέριους
Οι Σουμέριοι λάτρευαν τη θεά Νινκάσι, που ήταν προστάτιδα της μπίρας, ενώ ο “Ύμνος στη Νινκάσι” ήταν ένα ποίημα με τη μορφή προσευχής, που περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπίρας.

3. Στην Κίνα υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ίχνη πρώιμης ζυθοποιίας στην Κίνα, που δείχνουν ότι οι Κινέζοι έφτιαχναν πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια μπίρα από κριθάρι, κεχρί, βολβούς και δακρύων του Ιώβ (ένα πλατύφυλλο, πολυετές φυτό που φύεται στη νοτιοανατολική Ασία)

4. Ο ρόλος της μαγιάς στη μπίρα ανακαλύφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα
Μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της μπίρα είναι η μαγιά, ωστόσο αυτή ήταν τελείως άγνωστη ως τον 19ο αιώνα. Ο ρόλος της στη ζύμωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, από τον Louis Pasteur.

5. Οι μοναχοί τον Μεσαίωνα συνέβαλαν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της ζυθοποιίας
Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες, γι αυτό και εκείνοι εξέλιξαν σημαντικά τη διαδικασία ζυθοποιίας. Μάλιστα, μερικές από τις πιο γνωστές μπίρες διεθνώς, που απολαμβάνουμε σήμερα, έχουν μοναστηριακή καταγωγή.

6. Το ψυχρό κλίματα της Γερμανίας ευνόησε τη δημιουργία της lager
Μέχρι το Μεσαίωνα οι μπίρες που φτιάχνονταν ανήκαν στην κατηγορία ale, καθώς αυτό το είδος μπίρας υφίσταται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-23οC. Ωστόσο, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν να αποθηκεύουν τις μπίρες στις παγωμένες σπηλιές των Άλπεων, κατά λάθος δημιούργησαν ένα νέο είδος, όπου η μαγιά κατά τη ζύμωση υφίσταται καθίζηση στο βυθό του μούστου, αντί να ανέρχεται στη επιφάνεια του όπως στην περίπτωση των ale. Συνεπώς, οι μπίρες Lager υφίστανται ζύμωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, συνήθως 6-12οC.

7. Υπάρχει νόμος περί καθαρότητας της μπίρας
Το 1516, ο Βαυαρός Δούκας Γουλιέλμος Δ’ εξέδωσε τον Γερμανικό νόμο περί καθαρότητος της μπίρας, που είναι ίσως ο αρχαιότερος διατροφικός κανονισμός που ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, στη γερμανική ζυθοποιία τα μόνο υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπίρας είναι ο λυκίσκος, το κριθάρι και το νερό. Στον παραπάνω νόμο δεν αναφερόταν αρχικά η μαγιά, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστή τότε, αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε για να τη συμπεριλάβει. Αν και ο νόμος δεν ισχύει στην αυστηρή μορφή του τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές ζυθοποιίες στη Γερμανία και εκτός, εξακολουθούν να τηρούν τα πρότυπά του.

8. Το ζυθοποιείο της Guinness στο Δουβλίνο έχει μισθωθεί για 9000 χρόνια!
Το 1759 ο Arthur Guinness υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας 9000 χρόνων για το ζυθοποιείο στο St. James’ Gate στο Δουβλίνο, που από τότε θεωρείται πατρίδα της μπίρας Guinness. Βέβαια, το μισθωτήριο δεν είναι πια σε ισχύ, μιας και η εταιρεία έχει εξαγοράσει πλέον το ζυθοποιείο, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι στην ιστορία της μπίρας.

9. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον έφτιαχνε τη δική του μπίρα
Στην ψηφιακή δημόσια βιβλιοπωλεία της Αμερικής φιλοξενείται σε ψηφιοποιημένη μορφή ένα σημειωματάριο του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ από το 1757, όπου περιλαμβάνεται και μία συνταγή για «μικρή μπίρα» ή αλλιώς μπίρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και χαμηλής ποιότητας που έφτιαχναν συχνά οι στρατιώτες εκείνη την εποχή. Αργότερα, το κτήμα του στο Μάουντ Βέρνορ έγινε ένα παραγωγικό ζυθοποιείο.

Απάντηση