ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Συγκαλλιέργεια με το Μπρόκολο – Ποιά Φυτά να Φυτέψουμε Δίπλα του ώστε να το Βοηθήσουν στην Ανάπτυξή του

Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μια πανάρχαια καλλιεργητική πρακτική, σύμφωνα με την οποία ανάμεσα στα φυτά της καλλιέργειας φυτεύουμε άλλα είδη που έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται με τα φυτά της καλλιέργειας, όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτά.

Σχεδόν όλες οι καλλιέργειες κηπευτικών επωφελούνται από συγκεκριμένα φυτά που φυτεύονται δίπλα τους και φυσικά το μπρόκολο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Λοιπόν, τι μπορούμε να φυτέψουμε δίπλα στο μπρόκολο για να μεγαλώσει καλύτερα; Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε ποια φυτά είναι κατάλληλα για συγκαλιέργεια με το μπρόκολο.

Γιατί να χρειάζεται να φυτέψουμε άλλα φυτά ανάμεσα στα φυτά της καλλιέργειάς μας;
Για το μπρόκολο, υπάρχουν ορισμένα φυτά που όταν φυτευτούν κοντά του, αναπτύσσουν μια συμβιωτική σχέση. Αυτή η ανταποδοτική σχέση μπορεί να είναι μονόπλευρη (δηλαδή ωφελείται μόνο το μπρόκολο) ή μπορεί να είναι αμφίπλευρη, επωφελούνται και τα δύο είδη φυτών.

Συνήθως, όταν ωφελείται μόνο το μπρόκολο, αυτό που κερδίζει είναι πως το άλλο φυτό έχει την ικανότητα να απωθεί παράσιτα, έντομα και άλλους ξενιστές που τρέφονται πάνω του. Αυτή η εντομοαπωθητική δράση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά εναντίων μερικών σοβαρών ασθενειών, καθώς πολλά μικρά έντομα (θρίπες, αφίδες,τζιτζικάκια) είναι φορείς ιώσεων και άλλων παθογόνων. Επίσης, η συγκαλλιέργεια αυξάνει την ποικιλομορφία του κήπου, κάτι το οποίο είναι ο φυσικός τρόπος παρεμπόδισης μετάδοσης ασθενειών και παρασίτων σε γειτονικά φυτά.

Πέρα από την συνεισφορά της συγκαλλιέργειας στην φυτοπροστασία της καλλιέργειας, μπορεί να συμβάλει μερικές φορές στη βελτίωσης του εδάφους, είτε εμπλουτίζοντάς το με θρεπτικά στοιχεία είτε βοηθώντας στον αερισμό τουεδάφους βελτιώνοντας τη δομή του. Υπάρχουν φυτά σύντροφοι που μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά στηρίγματα, μπορούν με τα φύλλα τους να σκεπάσουν το έδαφος και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζιζανίων ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, όπως επίσης να διατηρήσουν την υγρασία του εδάφους σταθερή κοντά στις ρίζες των φυτών διευκολύνοντας το έργο του κηπουρού με το πότισμα. Σε μερικές πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν τη γεύση ενός συγκεκριμένου φρούτου ή λαχανικού.

Συνοψίζοντας, ο σκοπός της συγκαλλιέργειας με φυτά συντρόφους είναι η προστασία των λαχανικών μας από εχθρούς και ασθένειες, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής με έναν βιολογικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, επικίνδυνων και για το περιβάλλον και για εμάς.

Ποια φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε δίπλα στα μπρόκολα;
Για να βελτιώσουμε τη γεύση του μπρόκολου μπορούμε να φυτέψουμε δίπλα του σέλινο, πατάτες και κρεμμύδια. Επίσης λέγεται πως και το χαμομήλι έχει την ικανότητα να βελτιώσει τη γεύση του μπρόκολου.

Επιπλέον, ιδανικά φυτά σύντροφοι για το μπρόκολο είναι η φασολιά και η αγγουριά, αν και οι καλλιέργειες αυτές μπορούν να συναντηθούν με το μπρόκολο μόνο στις αρχές και στο τέλος τους καθώς είναι θερινές.

Καλλιέργειες που μπορούν να φυτευτουν με το μπρόκολο, για το λόγο ότι δεν το ανταγωνίζονται για την απορρόφηση ασβεστίου, είναι τα παντζάρια, τα τεύτλα, το νεροκάρδαμο και οι κατιφέδες οι οποίοι φιλοξενούν αρκετά ωφέλημα έντομα και μπορούν να προστατεύσουν τα μπρόκολα.

Για την φυτοπροστασία της καλλιέργειάς μας δεν είναι μόνο οι κατιφέδες κατάλληλα φυτά, αλλά υπάρχουν και άλλα αρωματικά βότανα που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τα αρωματικά τους έλαια στην απώθηση των παρασίτων. Μερικά από αυτά είναι ο άνηθος, το φασκόμηλο, η μέντα και το δεντρολίβανο.

Το δεντρολίβανο απωθεί τη μύγα των σταυρανθών (Delia radicum) που γεννά τα αυγά της στο μπρόκολο. Και οι προνύμφες λεπιδοπτέρων μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με τη φύτευση γερανιών γύρω από τα μπρόκολα.

Το μπρόκολο μπορεί επίσης να φυτευτεί μαζί με άλλα φυτά χειμερινής καλλιέργειας, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το ραπανάκι και να συγκομιστεί μαζί τους.

Απ’ την άλλη υπάρχουν και ορισμένα φυτά που δεν ανέχονται τη φύτευση κοντά στο μπρόκολο ή το μπρόκολο έχει πρόβλημα όταν βρίσκονται δίπλα του. Αποφύγετε τη φύτευση της ντομάτας, της φράουλας, του λάχανου και του κουνουπιδιού κοντά στο μπρόκολο γιατί ανταγωνίζονται ισχυρά για τα θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ: SHARE24.GR

Απάντηση