ΑΡΘΡΑΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς θα µακρύνουν τα µαλλιά µας γρηγορότερα;

 

Πώς θα µακρύνουν τα µαλλιά µας γρηγορότερα;

Αν θέλετε να διορθώσετε ένα κούρεµα που δεν σας αρέσει, να µεγαλώσετε τις αφέλειες που θεωρείτε ότι δεν σας πάνε ή απλώς να αποκτήσετε τα µακριά δυνατά µαλλιά. Η υποµονετική αναµονή να µεγαλώσουν τα µαλλιά σας µπορεί να αποβεί µια κουραστική και αποκαρδιωτικά µακρά διαδικασία.

  1. Υγιεινή διατροφή
    Η καλή διατροφή είναι ο βασικότερος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη των µαλλιών, συµφωνούν όλοι οι ειδικοί. Σιγουρευτείτε ότι λαµβάνετε όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα µαλλιά να δείχνουν και να είναι υγιή. Μιλήστε µε τον φαρµακοποιό σας προκειµένου να βρείτε το σωστό συµπλήρωµα που σας ταιριάζει, όπως η βιοτίνη, µια βιταµίνη του συµπλέγµατος Β, που ενδυναµώνει τα µαλλιά. Καθώς δεν δρα από τη µία µέρα στην άλλη, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις µήνες για να δείτε αποτελέσµατα, και αυτό µόνο αν λαµβάνετε το συµπλήρωµα καθηµερινά.

Φυσικά, πέρα από τα συµπληρώµατα, φροντίστε να ακολουθείτε σωστή διατροφή, πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο, καθώς η έλλειψή του κάνει τα µαλλιά λεπτά. Κατάλληλες τροφές θεωρούνται επίσης και αυτές που είναι πλούσιες σε ωµέγα-3 λιπαρά και σε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β.

  1. Προσοχή µε το πιστολάκι
    Ναι, το ψαλίδι και το πιστολάκι σάς εξασφαλίζουν το χτένισµα της προτίµησής σας, όµως η υψηλή θερµοκρασία είναι ο υπ’ αριθµόν ένα κίνδυνος για τα µαλλιά, οδηγώντας στο σπάσιµο της τρίχας και αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του σεσουάρ και του ψαλιδιού για να τα στεγνώνετε και να τα ισιώνετε. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, µπορείτε πριν από το πιστολάκι να απλώσετε στα µαλλιά σας ένα ειδικό προϊόν που τα προστατεύει από τις υψηλές θερµοκρασίες. Να έχετε υπόψη ότι στα κοµµωτήρια, που συνήθως βιάζονται να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, τα πιστολάκια είναι στη µάξιµουµ θερµοκρασία. Προτιµήστε να τα χτενίζετε µόνη στο σπίτι, µε το πιστολάκι σε µέτρια ένταση, ή ζητήστε από τον κοµµωτή σας να µη βάζει το πιστολάκι στο τέρµα, και ας πάρει περισσότερο χρόνο το χτένισµα.

Αν το πιστολάκι σας είναι παλιό, είναι πιθανό να κάνει µεγαλύτερη ζηµιά, καθώς αυτά της νέας γενιάς είναι πιο φιλικά στα µαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής.

  1. Προστατεύστε την επιδερµίδα του τριχωτού της κεφαλής
    Υγιή µαλλιά µπορούν να υπάρχουν µόνο σε ένα υγιές τριχωτό. Πρέπει να διατηρείτε τους θύλακες της τρίχας καθαρούς και υγιείς, ώστε να µεγαλώσουν υγιή µαλλιά. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιµοποιείτε ένα ειδικό απολεπιστικό προϊόν µία φορά την εβδοµάδα, για να αποµακρύνεται η περίσσια λιπαρότητα από τα µαλλιά. Παράλληλα, η συνεχής χρήση προϊόντων φορµαρίσµατος / styling / χτενίσµατος µπορεί να συγκεντρώσει υλικό στις ρίζες των µαλλιών και να φράξει τους πόρους του τριχωτού. Επίσης, µία φορά την εβδοµάδα κάνετε µασάζ στο κρανίο σας, για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίµατος. Ακόµη, πριν από κάθε λούσιµο, µπορείτε να απλώνετε στα µαλλιά σας έλαιο jojoba, που απορροφάται γρήγορα.

  2. Βάφετε τα µαλλιά σας λιγότερο συχνά
    Οι συχνές βαφές επιβαρύνουν πολύ τα µαλλιά, ειδικά αν τα βάφετε πιο ανοιχτά από το φυσικό σας χρώµα, οπότε εκθέτετε την επιδερµίδα του τριχωτού σε διάφορους κινδύνους. Αν θέλετε να µακρύνετε τα µαλλιά σας, καθυστερήστε όσο περισσότερο µπορείτε την επόµενη επίσκεψη στον κολορίστ σας, ιδανικά κάθε 12 εβδοµάδες. Επίσης, εξερευνήστε τις επιλογές σας σε θεραπείες που µπορείτε να κάνετε παράλληλα µε τη βαφή και συνεχίστε να χρησιµοποιείτε σαµπουάν και κοντίσιονερ µε ενυδατικά συστατικά, ώστε τα µαλλιά σας να µην αφυδατώνονται.

  3. Αλλάξτε τον τρόπο που τα βουρτσίζετε
    Ο σωστός τρόπος βουρτσίσµατος βοηθά τα µαλλιά να µακρύνουν (ο λάθος τρόπος αντίστοιχα έχει το αντίθετο αποτέλεσµα). Αρχίστε µε την επιλογή της σωστής βούρτσας: αυτές µε τη φυσική τρίχα είναι πιο φιλικές και για τα ίδια τα µαλλιά και για την επιδερµίδα του τριχωτού, σε σχέση µε τις πλαστικές ή τις µεταλλικές. Αν τα µαλλιά σας είναι ιδιαίτερα ατίθασα, ψεκάστε τα µε ένα ειδικό προϊόν που τα ξεµπλέκει και πάντα βουρτσίζετε από τις άκρες ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Μπορεί να µοιάζει παράλογο, όµως, αν τυχόν υπάρχουν κόµποι στην κορυφή του κεφαλιού, ξεκινώντας από πάνω, απλώς θα τους σπρώξετε προς τα κάτω. Τότε θα βρεθείτε µε κόµπους στις άκρες των µαλλιών, εκεί όπου η τρίχα είναι πιο ηλικιωµένη, κατεστραµµένη και εύθραυστη. Αυτό που πρότειναν οι γιαγιάδες µας, ένα απαλό βούρτσισµα πριν από τον ύπνο, αναδιανέµει τη λιπαρότητα από την κορυφή έως τις άκρες, βοηθώντας στο µεγάλωµα της τρίχας. ∆εν απαιτούνται βέβαια οι 100 βουρτσιές που έλεγαν οι γιαγιάδες µας, 15-20 αρκούν.

  4. Κόβετέ τα συχνά
    Θα αναρωτιέστε «γιατί να τα κόψω αφού θέλω να τα µακρύνω;». Όµως, το να αποφεύγετε το κοµµωτήριο δεν είναι η λύση. Η ανεξέλεγκτη ψαλίδα µπορεί να οδηγήσει σε πιο κοντά µαλλιά, καθώς, όταν πια θα έχει επεκταθεί, για να καθαριστεί θα απαιτηθεί µεγαλύτερο άνοιγµα του ψαλιδιού του κοµµωτή. Το ιδανικό είναι να καθαρίζετε τις άκρες κάθε έξι εβδοµάδες. Τα λίγα χιλιοστά που θα κοπούν θα διατηρήσουν τις άκρες των µαλλιών σας φρέσκιες και υγιείς. Οι ειδικοί προτείνουν να φρεσκάρετε στο κοµµωτήριο το κούρεµά σας κάθε τρεις µήνες, λέγοντας στον κοµµωτή σας να µην κόψει µάκρος, αλλά να τους δώσει σχήµα, για να µη µένουν τα µαλλιά σας άχαρα ενώ τα µακραίνετε.

Τροφές που βοηθούν τα µαλλιά µας
Σπανάκι
Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στις γυναίκες, η έλλειψη μετάλλων είναι αιτία τριχόπτωσης. Αν υπάρχει απώλεια μαλλιών, οι δερματολόγοι μετρούν πρώτα τα επίπεδα πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και εμπεριέχει σεβασικό οξύ, που λειτουργεί ως φυσικό κοντίσιονερ για τα μαλλιά. Επίσης, προσφέρει και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, ενώ είναι μία από τις 8 σούπερ-τροφές που μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα!

Γιαούρτι
Όλα τα αρχαία αγάλματα στολίζονται από πλούσια κόμη. Οι έλληνες τρώμε το γεμάτο πρωτεΐνη γιαούρτι από το 500 π.Χ. Τυχαίο; Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη B5 (γνωστή και ως παντοθενικό οξύ), που βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος στο κρανίο και στην ανάπτυξη των τριχών.

Σολομός
Ο ανθρώπινος οργανισμός κάνει πολλά εντυπωσιακά πράγματα, όπως να μετατρέπει το φως του ήλιου σε βιταμίνη D, που ενδυναμώνει τα οστά. Δεν παράγει όμως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και άρα μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση που η τριχόπτωση οφείλεται σε κάποια φλεγμονή. Φυσικές πηγές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Εκτός από όλα τα άλλα καλά που μας προσφέρουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι τα λαμπερά και πυκνά μαλλιά. Και καθώς μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι η αδυναμία επεξεργασίας της ινσουλίνης, έχει αποδειχθεί ότι ο σολομός βοηθά τον οργανισμό να την επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά.

Κανέλα
Ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος, που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών. Πασπαλίστε με άφθονη κανέλα τον καφέ σας.

Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος B που βοηθά τα μαλλιά να μεγαλώσουν, ενώ παράλληλα δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Άλλες καλές πηγές βιοτίνης είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και ο σολομός.

Φακές
Πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη, οι φακές έχουν και αρκετό φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο στον οργανισμό για να αποκαθιστά την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το πολύτιμο για την επιδερμίδα και το κρανίο οξυγόνο.

Στρείδια
Ο ψευδάργυρος είναι από τα πολυτιμότερα μέταλλα για τον οργανισμό. Αν μας λείπει, μπορεί να αρχίσουμε να χάνουμε τρίχες ακόμη και από τις βλεφαρίδες! Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τις γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση εξαιτίας του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Ψευδάργυρος επίσης υπάρχει στο κρέας (μοσχάρι), το καβούρι και στον αστακό.

Συκώτι
Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, κυρίως στις γυναίκες. Ο σίδηρος βρίσκεται στο σπανάκι, στη σόγια, στις φακές, στα εμπλουτισμένα δημητριακά και ζυμαρικά και σε όργανα ζώων όπως το συκώτι. Αν δεν σας αρέσει πολύ το συκώτι, δοκιμάστε το σε μορφή πατέ.

Κριθάρι
Η βιταμίνη E είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να απορροφήσει τις επιβλαβείς ακτίνες UV και να προστατεύσει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Επίσης, επουλώνει τις ζημιές που προκαλεί ο ήλιος στο τριχωτό της κεφαλής. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για οκτώ μήνες σε περιστατικά με απώλεια μαλλιών, στους οποίους χορηγήθηκαν τοκοτριενόλες και διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων βιταμίνης E, 34% από αυτούς παρουσίασαν βελτίωση στα μαλλιά τους. Μια πολύ καλή φυσική πηγή τοκοτριενολών είναι το κριθάρι. Πιο αποτελεσματικές όμως είναι ως συμπλήρωμα.

Ξηροί καρποί
Έρευνες έχουν δείξει ότι όπλα ενάντια στην ανδρική τριχόπτωση είναι οι τοκοτριενόλες και η βήτα-σιτοστερόλη, που βρίσκονται σε αφθονία στα φυστίκια. Τα καρύδια περιέχουν έλαια που αποκαθιστούν την ελαστίνη των μαλλιών, η οποία αποτρέπει το σπάσιμο της τρίχας.

Γλυκοπατάτες
Η B καροτίνη προστατεύει τα μαλλιά από την ξηρότητα και τη θαμπάδα, ενώ ενεργοποιεί τους αδένες στο κρανίο για να παράγουν σμήγμα. Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας: καρότα, κολοκύθα, μάνγκο, γλυκοπατάτες.

Ψάρι γλώσσα
Εκτός από το σίδηρο, άλλο ένα μέταλλο που ενισχύει τη λάμψη των μαλλιών μας είναι το μαγνήσιο, που βρίσκεται σε αφθονία στη γλώσσα και πολλά άλλα ψάρια.

Μανιτάρια Σιτάκε
Ο χαλκός βοηθά τα μαλλιά να διατηρούν το φυσικό τους χρώμα. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα. Πλούσια σε χαλκό είναι τα μανιτάρια Σιτάκε, τα φύκια και το σουσάμι.

πηγή:

Απάντηση