ΓΥΝΑΙΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Κέικ μανταρίνι – σοκολάτα με ελαιόλαδο

Υλικά:

3- 4 μανταρίνια ανάλογα με το μέγεθός τους (300 γραμμάρια
περίπου, πρέπει να βγει 1 κούπα πολτός)
¾ κούπας ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη (ή λίγο λιγότερη)
3 κανονικά αυγά
¼ κούπας κονιάκ ή λικέρ
100 γραμμάρια τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για το γλάσο , 3-4 κουταλιές αχνοζάχαρη και 2-3 κουταλιές
χυμό μανταρινιού.

Επί το έργον:

Βάζουμε τα μανταρίνια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και
αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές (τα βάζουμε σε κρύο νερό και μόλις βράσει μετράμε 5 λεπτά, το αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν. Συνήθως 2-3 φορές είναι αρκετές). Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέσα σε κρύο
νερό, τα κόβουμε εγκάρσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια , και τα αλέθουμε στο multi να
γίνουν πολτός.

Σε  ένα μπολ αναμειγνύουμε
το αλεύρι, τη σόδα και τις φλούδες σοκολάτας .

Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ (ανάμειξης) χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να
γίνουν σαν κρέμα  (ας μην διαλυθεί
τελείως η ζάχαρη)  με το μίξερ του χεριού
ή ακόμη και με το χέρι. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και
μετά  το κονιάκ  και τον πολτό του μανταρινιού.


Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ( ή με
το χέρι) ενσωματώνουμε στο χυλό το μείγμα του αλευριού- σοκολάτας-σόδας.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς
(προθερμασμένος φούρνος) για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, ή μέχρι να βγαίνει
καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.

Το βγάζουμε από το φούρνο,
αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Το πασπαλίζουμε
με αχνοζάχαρη ή το περιχύνουμε με αραιό γλάσο ( σε μπολάκι βάζουμε την άχνη
προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς ).


Το απολαμβάνουμε στο πρωινό, ή με τον απογευματινό μας καφέ.


 

Παρατηρήσεις:
1)Τα κέικ με πολτό φρούτου συνήθως θέλουν  λίγο παραπάνω ψήσιμο από τα υπόλοιπα. Μπορούμε
να περιορίσουμε λίγο το χρόνο αν μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μακρόστενες φόρμες
. Έτσι μάλιστα  μπορούμε να γαρνίρουμε το
ένα με γλάσο και το άλλο με λιωμένη σοκολάτα.

2)Αν τα μανταρίνια είναι πολύ γλυκά αφαιρούμε λίγη ζάχαρη
από τις 2 κούπες. Τα δικά μου ήταν μέλι και έβαλα 1 και ¾ κούπες.
3) Όπως πάντα για τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν 45
λεπτά. Βάζουμε το κέικ σε σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία αν έχει τέτοια ο
φούρνος μας και το σκεπάζουμε  αν χρειάζεται προς το τέλος με χαρτί
ψησίματος  για να μη καεί η επιφάνειά
του. Εν τέλει ,-εκτός από τα στάνταρντς που ισχύουν για όλα τα κέικ-  επειδή
κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, βρίσκουμε εκείνες του δικού μας
με 2-3 δοκιμές! Καλή εβδομάδα!

ΠΗΓΗ: cretangastronomy.gr

 

Απάντηση