ΑΡΘΡΑΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Aναδυόμενη απειλή ζιζανίου:«Euphorbia heterophylla (Αγριο-ποϊνσέτια)»

Τα τελευταία 2-3 χρόνια εμφανίστηκε σε καλλιέργειες Βαμβακιού και Καλαμποκιού στο Νομό μας(Εύβοια) ζιζάνιο που σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. (εργαστήριο ζιζανιολογίας) πρόκειται για το είδος της αγριο–ποϊνσέτιας Euphorbia heterophylla, ιθαγενές φυτό στις νότιες περιοχές των Η.Π.Α. στο Μεξικό και την Αυστραλία.

Αποτελεί νέο ζιζάνιο εισβολέα στη χώρα μας , αναδυόμενη απειλή για τις καλλιέργειες του βαμβακιού του καλαμποκιού και της βιομηχανικής τομάτας. Είναι νιτρόφιλο ζιζάνιο και προσαρμόζεται εύκολα σε υψόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι 1800 μ .

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους οι οποίοι μεταφέρονται και μολύνουν καθαρά χωράφια. Οι σπόροι περικλείονται σε κάψες, όταν ωριμάσουν, οι κάψες εκρήγνυνται και oi σπόροι διασκορπίζονται. Σε κάθε φυτό μπορεί να αναπτυχθούν από 20 μέχρι 50 κάψες που δίνουν 80-200 σπέρματα.. Έχουν μικρή διάρκεια ληθάργου με αποτέλεσμα και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, τα σπέρματα βλαστάνουν άμεσα μετά την εξαγωγή από τη κάψα .Μπορεί να βλαστήσουν και όταν ακόμη είναι σε βάθος 10cm

Απαιτoύνται υψηλές θερμοκρασίες για να βλαστήσουν τα σπέρματα .Η μέγιστη βλάστηση των σπερμάτων ευνοείται σε θερμοκρασίες 25-350C ενώ μειώνεται σε Θες μικρότερες των 150C μεγαλύτερες των 450 C Οι σπόροι του ζιζανίου σε σχέση με τους σπόρους βαμβακιού βλαστάνουν αργότερα κατά 15-20 μέρες καθώς και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αργός στην αρχή αλλά οσο βελτιώνονται οι εδαφοκλιματικές συνθήκες η αύξηση του είναι εντονότερη με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το ύψος του βαμβακιού Είναι φυλλοβόλο – πλατύφυλλο ζιζάνιο με ισχυρό ριζικό σύστημα και φύλλα ωοειδή. Πρόκειται για ζιζάνιο με τοξικές ιδιότητες για τους ανθρώπους και τα ζώα, το δε γαλαγκτώδες υγρό που εκκρίνεται από το στέλεχος κατά την κοπή, ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή διότι έχει την ικανότητα λόγω της μεγάλης προσαρμοστηκότητας να μολύνει και άλλες αρδευόμενες καλλιέργειες και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπή η διασπορά του. Η μεταφορά του σε καθαρά χωράφια πραγματοποιείται με μολυσμένα γεωργικά μηχανήματα, από τα προϊόντα συγκομιδής ή τα υπολείμματα , με τη διέλευση μηχανημάτων και ζώων από μολυσμένα σε καθαρά χωράφια.

Εκτός από τα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί στην καλλιέργεια του βαμβακιού αφαιρώντας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία , φιλοξενεί και λειτουργεί ως καταφύγιο και δεξαμενή για το Bemisιa tabaki (Αλευρώδης). Έχει αναφερθεί επίσης ότι είναι ξενιστής νηματωδών του είδους Meloidogyne.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΉΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ.
Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

α) Στους αγρούς με μεγάλους πληθυσμούς του ζιζανίου συστήνεται βαθύ όργωμα με αναστροφή του εδάφους για το παράχωμα των σπόρων σε μεγαλύτερο βάθος . Στη συνέχεια η προετοιμασία του αγρού για την επόμενη καλλιέργεια θα πρέπει να γίνει με ελαφριά επιφανειακή κατεργασία του εδάφους (χωρίς αναστροφή) ώστε να μην έλθουν στην επιφάνεια οι σπόροι.

β) Τριετή αμειψισπορά με σιτηρά. Η πρώϊμη σπορά προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο καλλιεργούμενο φυτό δεδομένου ότι το ζιζάνιο φυτρώνει σχετικά αργά όταν οι θερμοκρασία εδάφους είναι μεγαλύτερη των 200C. Που σημαίνει ότι όταν το σιτηρό έχει ολοκληρώσει το αδέλφωμα (΄μεσα Μαρτίου αρχές Απριλίου) το ζιζάνιο δεν θα έχει φυτρώσει και όταν αυτό γίνει θα βρεθεί εγκλωβισμένο από ττο σιτηρό και θα ατροφίσει, ενώ για τα ζιζάνια που θα ξεφύγουν υπάρχει δυνατότητα χημικής αντιμετώπισης με εκλεκτικά μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα για τα πλατύφυλλα που άλλωστε εφαρμόζονται στα σιτηρά, όπως 2,4-D κλπ

γ). Επιμελής καθαρισμός των συλλεκτικών μηχανών από βλαστούς που παγιδεύονται σε αυτές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής σε μολυσμένα βαμβακοχώραφα θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ζιζανίου .Το μέτρο αυτό είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω πίεσης χρόνου κατά τη διάρκεια της συγκομιδής που δεν αφήνει χρονικό περιθώριο να γίνει επαρκής καθαρισμός της συλλεκτικής μεταξύ συγκομιδής διαδοχικών αγρών αλλά θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για τη καταστολή του ζιζανίου.

.δ) Καταστροφή με μηχανικά μέσα (Μηχανικό σκάλισμα) μεταξύ των γραμμών για τυχόν ζιζάνια που έχουν αναβλαστήσει .

ε) Βοτάνισμα πάνω στη γραμμή και καταστροφή των φυτών που έχουν ανθίσει πρίν σποροποιήσουν και πλήρη απομάκρυνση από το βαμβακοχώραφο .

Β. ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ.

α. Διαθέσιμα ζιζανιοκτόνα και η χρήση τους..

Προκαταρτικά πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο ζιζανιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έχουν δείξει μικρή αποτελεσματικότητα των πιο συχνά χρησιμοποιουμένων προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνων για το βαμβάκι όπως pendimethalin () ,fluometeron ( COTORAN 50SC,COTTONEX 50SC κ.λ.π.) S- metolalaclor (DUAL COLD 90EC κλπ), benfluralin (NEOFLAN κλπ) και για τη βιομηχανική τομάτα (rimsulfuron,metriobuzin)

Ειδικότερα για το βαμβάκι υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία σχετική αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας terbuthylazine,χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί, με τη χρήση του εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου για την καλλιέργεια το Axion combi ,SH-1632C (μείγμα terbuthylazine με pendimethalin.

Στοχευμένη χημική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μεταφυτρωτικά με κατευθυνόμενο ψεκασμό με εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα επαφής (diguat) ή διασυστηματικών (glyphosate)

Στην καλλιέργεια του αραβοσίτου υπάρχει δυνατότητα χημικής αντιμετώπισης με εκλεκτικά μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα όπως oi δραστικές ουσίες 2,4D, Mesotrione, nicosulfuron κ.α.

ΠΗΓΗ: pepteg.gr

Απάντηση