ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονες λύνουν το μυστήριο με το μοβ πορτοκάλι

Ένα περίεργο γεγονός με πορτοκάλι που έγινε ξαφνικά μοβ, κατάφεραν να ερμηνεύσουν οι επιστήμονες στην Αυστραλία, καθησυχάζοντας τους καταναλωτές ότι δεν κρύβεται πίσω του κάποιο διατροφικό σκάνδαλο.

Με την υπόθεση με τις βελόνες μέσα σε φράουλες να προκαλεί ακόμη πανικό στην Αυστραλία, οι καταναλωτές στη χώρα μπορούν πλέον να αισθάνονται πιο ήσυχοι τουλάχιστον, για τα πορτοκάλια τους. Τι ακριβώς συνέβη όμως και υπήρχε ανησυχία και για αυτό το φρούτο;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Neti Moffitt, από το Μπρίσμπεϊν της πολιτείας του Κουίνσλαντ, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για ένα πορτοκάλι το οποίο είχε καθαρίσει στο σπίτι της και το οποίο ξαφνικά έγινε μοβ. Μάλιστα, η ίδια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη, καθώς πριν αλλάξει χρώμα το πορτοκάλι, είχε φάει από αυτό ο 2 ετών γιος της.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο με το μοβ πορτοκάλι. Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν η αλλαγή στο χρώμα οφειλόταν σε φυσική αντίδραση του εσπεριδοειδούς με το ακονισμένο μαχαίρι, που χρησιμοποιήθηκε για να καθαριστεί. Διαβεβαιώνουν δε, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση του.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δήλωσε ότι έγιναν πολλά τεστ, για να καθοριστεί η αιτία για την αλλαγή χρώματος και τα αποτελέσματα έδειξαν ως «ένοχο» την ανθοκυανίνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, υπεύθυνο για τα έντονα χρώματα που βλέπουμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν λοιπόν, η ανθοκυανίνη ήρθε σε επαφή με τα σωματίδια σιδήρου από την φρεσκο-ακονισμένη λεπίδα του μαχαιριού υπήρξε μία αντίδραση που προκάλεσε την αλλαγή χρώματος στο φρούτο.

Η κυρία Moffitt από την άλλη δήλωσε ενθουσιασμένη που λύθηκε το μυστήριο, καθώς η πρώτη σκέψη της μόλις είδε το μοβ πορτοκάλι ήταν ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο γιο της. Ωστόσο, όπως είπε όλα είναι καλά και ο μικρός απολύτως υγιής.

Απάντηση