ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Τα πιο ανθεκτικά ζώα στον κόσμο. Θα επιβιώσουν ακόμη και αν η Γη καταστραφεί (Βίντεο)

Πολλοί λένε ότι οι κατσαρίδες είναι τα μόνα ζώα που θα επιβιώσουν από μια πυρηνική καταστροφή. Και όμως κάνουν λάθος.
Τα βραδύπορα είναι τα πιο ανθεκτικά ζώα στον πλανήτη που μπορούν να ζήσουν κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.
Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τα δει, καθώς το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει το 1,5 χιλιοστό. Μοιάζουν με αρκουδάκια, γι’ αυτό ονομάζονται και αρκούδες του νερού. Δεν έχουν κεφάλι αλλά έχουν 8 πόδια με δαγκάνες.
Βρίσκονται παντού και προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικό περιβάλλον. Από την πιο ψηλή κορυφή των Ιμαλαΐων έως τον πιο βαθύ ωκεανό και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό.

Τα βραδύπορα ή αλλιώς αρκούδες του νερού, μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες που θα σκότωναν οποιοδήποτε άλλο ζώο. Αντέχουν στο πιο θερμό αλλά και ψυχρό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, μπορούν να ζήσουν από τους -273 βαθμούς μέχρι τους 120 βαθμούς Κελσίου. Μπορούν να ζήσουν ακόμη και μέσα σε ηφαίστεια.
Αντέχουν χίλιες φορές περισσότερη ακτινοβολία από όλα τα άλλα ζώα. Μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό για περισσότερο από μια δεκαετία και χωρίς φαγητό για περισσότερο από 30 χρόνια.

Αντέχουν τόσο σε χαμηλή πίεση του κενού όσο και σε πολύ υψηλές πιέσεις χιλιάδων ατμοσφαιρών.
Το 2007 είχαν σταλεί στο διάστημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αναπαράχθηκαν κανονικά όταν γύρισαν στη Γη.
Αντέχουν σε πίεση 6.000 ατμοσφαιρών, που είναι έξι φορές πιο μεγάλη από αυτή που επικρατεί στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών.
Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε πρόσκρουση αστεροειδούς με τη Γη, όπως εκείνου που ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

«Τόσο βίαιες καταστροφές και τρομερές αλλαγές στον πλανήτη εύκολα θα εξαφάνιζαν τον άνθρωπο. Ανήκουμε σε ένα ευαίσθητο είδος και μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον μας επηρεάζουν δραματικά. Η ζωή στη Γη όμως θα υπάρχει και πολύ μετά τον άνθρωπο», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Rafael Alves Batista.
Μόνο η καταστροφή του ήλιου θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατό τους.

Ένα βραδύπορο στο μικροσκόπιο
«Τα βραδύπορα μπορεί να είναι αθάνατα στη γη, αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι υπάρχουν παρόμοια είδη και σε άλλα σημεία του σύμπαντος» ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης David Sloan δίνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες.
Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα βραδύπορα μπορεί να προέρχονται ακόμα και από άλλο πλανήτη και έφτασαν στη Γη από θραύσματα αστεροειδή.

Το μυστικό της ανθεκτικότητάς τους είναι το γενετικό του υλικό. Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βραδύπορα έχουν μια πρωτεΐνη, την Dsup, η οποία τυλίγει το DNA και το προστατεύει.
Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν την πρωτεΐνη αυτή σε ανθρώπινα κύτταρα και διαπίστωσαν ότι ήταν 40% πιο ανθεκτικά σε ακτίνες Χ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στο μέλλον θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην αντικαρκινική θεραπεία και στην προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλή ακτινοβολία.

Δείτε τα βραδύπορα στο μικροσκόπιο:

ΠΗΓΗ: valueforlife.gr

Απάντηση