ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

9 σχολές που κανείς δεν ξέρει τι βγαίνει όποιος σπουδάσει σε αυτές

Tο μηχανογραφικό που δίνουν στους μαθητές, μετά τις Πανελλήνιες για να συμπληρώσουν τις σχολές προτίμησής τους, μοιάζει με την ‘Ασκητική’ του Καζαντζάκη. Πολλοί το διαβάζουν στα δεκαοχτώ, ελάχιστοι το κατανοούν. Την ‘Ασκητική’, καθώς ωριμάζεις, την διαβάζεις ξανά και όλο και κάτι αρχίζεις να καταλαβαίνεις. Το μηχανογραφικό σε όποια ηλικία κι αν το διαβάσεις συνεχίζει να σου δημιουργεί τις ίδιες απορίες που είχες και την πρώτη φορά. Απορίες που έχουν να κάνουν με κάποιες σχολές που όσα χρόνια κι αν περάσουν (εκτός αν σπούδασες ο ίδιος ή κάποιος κολλητός σου σε αυτές) ποτέ δεν κατάλαβες ποιο είναι το αντικείμενο που διδάσκουν και κυρίως τι βγαίνει όποιος τις τελειώσει.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εγγραφές στις σχολές και είναι θέμα χρόνου να πεις ‘συγχαρητήρια’ σε κάποιον πρωτοετή φοιτητή για τη σχολή που πέρασε, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζεις αν μετά από 4+x χρόνια θα βγει στην αγορά εργασίας αναζητώντας θέση αστροφυσικού ή ανιματέρ. Πάμε να δούμε τι συμβαίνει σε κάποιες από αυτές:

1. Φ.Π.Ψ.
Το τμήμα που ντρέπεται για το όνομά του και συστήνεται με ακρωνύμιο. Όταν φοιτητής του ερωτηθεί να εξηγήσει τι σημαίνει Φ.Π.Ψ., η ατμόσφαιρα γίνεται εξαιρετικά άβολη, αφού το ‘Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας’ είναι πιο αφηρημένο από το ‘Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο’.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Φαντάρους

2. Κοινωνικής Θεολογίας
Μην το μπερδεύεις με το τμήμα Θεολογίας, ούτε με αυτό Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, ενώ προφανέστατα είναι διαφορετικό από το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Μοντέλα (βγάζει όντως)

3. Φιλοσοφίας
Μετεξέλιξη του Λυκείου του Αριστοτέλη. Μετονομάστηκε σε τμήμα Φιλοσοφίας για να μην το μπερδεύουμε με το λύκειο, τη σχολική βαθμίδα που ακολουθεί το γυμνάσιο. Οι φοιτητές περπατούν στο προαύλιο του φορώντας χλαμύδες, ενώ αναζητούν τη συνταγή για την αμβροσία.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Κόπιες του Μαέβιους Παχατουρίδη

4. Δημόσιας Διοίκησης
Σχολή που άνοιξε ύστερα από υπόδειξη του Δημήτρη Τσοβόλα, αλλά την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ξεχωρίζουν για τη δυσκολία τους τα μαθήματα του 5ου εξαμήνου: ‘Σφραγίδα Ι’ και ‘Πρωτόκολλο ΙΙ’.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Δημοσίους υπαλλήλους

5. Μεσογειακών Σπουδών
Τα ποσοστά των μαθητών που την επιλέγουν είναι αντίστοιχα με αυτά της τηλεθέασης των βαλκανικών αγώνων στίβου. ‘Χένα’, ‘Χαϊμαλί’, ‘Η Τέχνη του Πλανόδιου Ζογκλέρ’, ‘Λάδι: Το Νέο Πετρέλαιο’ αποτελούν τα δυσκολότερα μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Η πρακτική άσκηση γίνεται σε Ίμπιζα, Μύκονο και Κουσάντασι.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Κράχτες

6. Επιστημών της Θάλασσας
Φήμες λένε πως ιδρύθηκε στη μνήμη του Ζακ-Υβ Κουστώ. Κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι επιστήμες της θάλασσας, εξού και οι δύο αόριστες γενικές στον τίτλο της σχολής. Στο τρίτο έτος οι φοιτητές πρέπει να διαλέξουν μία από τις εξής δύο κατευθύνσεις: i) Ψάρεμα πετροσωλήνα με απόχη, ii) Μαθαίνοντας πώς το βότσαλο θα κάνει τα περισσότερα γκελ στο νερό.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Αχινούς

7. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Κοίτα να δεις τι έχουν κάνει οι σατανάδες-ιδρυτές του συγκεκριμένου τμήματος. Αντί να βάλουν δύο λέξεις του τύπου ‘νομενκλατούρα’ ή ‘πομφόλυγα’ πριν το ‘Σπουδών’, ώστε να ψαρώσουν τον υποψήφιο φοιτητή, έβαλαν δύο κοινές λέξεις που όμως ως προσδιορισμοί των ‘Σπουδών’ δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Αν οι σπουδές είναι διεθνείς, δεν είναι και ευρωπαϊκές; Οπότε πάει ο άβγαλτος μαθητής και δηλώνει τη σχολή νομίζοντας πως ξέρει τι θα σπουδάσει.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Υποστηρικτές του κινήματος ‘Μένουμε Ευρώπη’

8. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, οι Μηχανικοί Η/Υ, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, οι Μηχανικοί Παραγωγής, οι Χημικοί Μηχανικοί, οι Μηχανικοί Πληροφορικής, οι Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης και οι Μηχανικοί Αυτοματισμού είναι ξεκάθαρα διαφορετικές σχολές.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Μηχανικούς

9. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Σαν να λέμε, Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών και Μεσογειακών Σπουδών γωνία.

Τι θα μπορούσε να βγάζει: Μπασκετμπολίστες

 

ΠΗΓΗ: ONEMAN.GR

Απάντηση