ΑΡΘΡΑΓΥΝΑΙΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο παραδοσιακός χασλαμάς της γιαγιάς ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό..

Ο παραδοσιακός χασλαμάς της γιαγιάς ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό..

Προετοιμασία : 40 λεπτά
Ψήσιμο: 60 λεπτά
Σιρόπιασμα: 25-30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ.

Για τον χασλαμά
500 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί)
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
130 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
220 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ή αραβοσιτέλαιο)
6 κ.σ. κονιάκ
250-270 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
1 κ.σ. κανέλα
2/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
Μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλο σε καρφάκια)

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
400 ml νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Ξυλάκι κανέλας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με μια ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου το αλεύρι πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά.

Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το γαρίφαλο και το κονιάκ.
Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά (δηλαδή στο αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα ή ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν αυτή του μελομακάρονου (ομογενοποιημένη αλλά όχι ελαστική).
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και βάζουμε μέσα την “ζύμη” μας.
Την απλώνουμε παντού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο σε καρφάκι).
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά να βράσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό

Βγάζουμε τον χασλαμά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε το μισό σιρόπι ζεστό, φροντίζοντας να σιροπιάσουμε όλο το γλυκό και κυρίως τις άκρες του.
Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να απορροφήσει την πρώτη δόση σιροπιού και μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο.
Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί (τουλάχιστον το περισσότερο) ο χασλαμάς είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε. phgh

ΠΗΓΗ: igastronomie.gr

 

Απάντηση