ΑΡΘΡΑΕΛΛΑΔΑ

Πόσο κοστίζουν πλέον τα εξοχικά στην Χαλκιδική- Ποιοι αγοράζουν.

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η αγορά τουριστικής κατοικίας στη Χαλκιδική αλλά και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα λαμβάνοντας ώθηση από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα που προέρχεται κυρίως από τα Βαλκάνια. Οι τιμές μετά από την πτώση του 40% με 60% που κατέγραψαν την περίοδο της κρίσης έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, ενώ σε κάποιες περιοχές εμφανίζουν άνοδο ακόμη και σε ποσοστά που είχαν να εμφανιστούν πολλά χρόνια στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μιχαλέρη, πιστοποιημένο εκτιμητή και συνεργάτη της Εθνικής Τράπεζας τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν ήδη από το 2016, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως σε επενδυτές από το εξωτερικό. Ειδικά για την Χαλκιδική πέρσι καταγράφηκαν πολλές αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Οι αγορές έγιναν σχεδόν αποκλειστικά από ξένους προερχόμενους κυρίως από τις βαλκανικές χώρες και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς πτώσης των τιμών, στις περισσότερες πλέον περιπτώσεις προσεγγίζονται αγοραστές χαμηλών εισοδημάτων από τις γειτονικές χώρες.

Για τους έλληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, η εμπειρία δείχνει ότι σημαντικά ελκυστικότερα ακίνητα δεύτερης κατοικίας αποτελούν όσα βρίσκονται κάτω της συνολικής αξίας των 50.000 – 100.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν την ενοικίαση
Πέρα, όμως, από τις πωλήσεις η ύπαρξη πολλών εξοχικών κατοικιών προς πώληση σε συνδυασμό με την ακόμη περιορισμένη ζήτηση έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης μετατρέποντας τα εξοχικά τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλέρη πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα εξοχικά τους μέσω δημοφιλών πλατφόρμων όπως η Airbnb.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, είναι πλέον πολύ η έντονη η ζήτηση για νέες επενδύσεις, στον χώρο του τουρισμού, μέσω των τρεχόντων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ή ακόμα και για μισθώσεις υφιστάμενων μικρών τουριστικών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και σε περιοχές που δεν εμφάνιζαν έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Οι τιμές
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τιμές να εμφανίζουν άνοδο, τουλάχιστον σε όρους ζήτησης. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα αγοραπωλησιών παρά μόνο αιτούμενες τιμές, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις αναλόγως με την θέση του ακινήτου και της απόστασης του από τη θάλασσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ. Μιχαλέρης σε ειδική ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στη Θεσσαλονίκη οι τιμές την περίοδο 2017 – 2018 διαμορφώνονται ως εξής:

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι τιμές ξεκινούν από τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό και φθάνουν τα 1.800 ευρώ σε περιοχές όπως το Παλιούρι και η Κρυοπηγή. Στην Προποντίδα ξεκινούν από τα 700 ευρώ το τετραγωνικό και φθάνουν σε ορισμένες περιοχές και τα 1.400 ευρώ. Στον Νέο Μαρμαρά οι τιμές ξεκινούν από τα 850 ευρώ και φθάνουν και τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Στον Πλαταμώνα οι τιμές ξεκινούν από 900 ευρώ και φθάνουν τα 1.950 ευρώ και στο Λιτόχωρο κινούνται μεταξύ 800 και 1.250 ευρώ το τμ.

Στο Παλιό Καβάλας μια εξοχική κατοικία μπορεί να φθάσει τα 2.250 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Νέα Πέραμο τα εξοχικά πωλούνται από 750 έως και 1.750 ευρώ.

Πηγή : olathessaloniki

Απάντηση