Το μελισσόχορτο είναι ένα θαμνώδες αρωματικό φυτό που συναντάται στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου, και στην Κεντρική Ασία. Είναι γνωστό και ως μελισσοβότανο, «μέλισσα η φαρμακευτική» και κιτροβάλσαμο. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και το ύψος του συνήθως υπερβαίνει το ένα μέτρο. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και οδοντωτά και αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το μελισσόχορτο αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα το μπαλκόνι, καθώς και σε βραχόκηπους, για να αποτελέσει πρώτη ύλη μαζί με άλλα βότανα για τα ροφήματα μας.
• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το μελισσόχορτο;
Το μελισσόχορτο αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, αν και προτιμά δροσερά και γόνιμα, αρκεί να στραγίζουν ικανοποιητικά. Προτιμά ηλιοφανείς θέσεις και είναι ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες. Επειδή έχει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη, το μελισσόχορτο είναι καλύτερα να φυτεύεται μόνο του στη γλάστρα, ενώ όταν φυτευτεί σε βραχόκηπους, το επιλέγουμε στις πίσω φυτεύσεις σε απόσταση τουλάχιστον μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά.
• Τι φροντίδα θέλει το μελισσόχορτο;
Το μελισσόχορτο, όσον αφορά το πότισμα, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν συχνά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς, δυο φορές την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη. Το μελισσόχορτο συγκομίζεται στην έναρξη της ανθοφορίας στα τέλη της άνοιξης, ενώ μπορεί να δώσει κι άλλες κοπές μεσα στο καλοκαίρι. Κλαδεύεται αυστηρά στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.
• Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το μελισσόχορτο;
Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Είναι πολύ γνωστό για την αγχολυτική και ήπια καταπραϋντική δράση του που μειώνει το στρες, ενώ βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση, ενώ τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, το μελισσόχορτο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά, ενώ τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα στην κουζίνα σε σαλάτες, σε μαρινάτες, σε πέστο και σε πιάτα με ψάρι.
• Κι ένα μυστικό για το μελισσόχορτο
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μελισσόχορτο ανθοφορεί και εμφανίζονται μικρά λευκά άνθη γεμάτα με νέκταρ. Τα λευκά λουλούδια του προσελκύουν τις μέλισσες και ανήκει στα μελισσοκομικά φυτά. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε και μελισσόχορτο.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
ΠΗΓΗ: mistikakipou.gr
Απάντηση