ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Βουλή φωτίστηκε για πρώτη με τα χρώματα του Πόντου!

Μία σημαδιακή ημερομηνία για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη θλιβερή-μαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεοτούρκων με τον τότε αξιωματικό Μουσταφά Κεμάλ (αργότερα «Ατατούρκ») να αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου με σκοπό να ολοκληρώσει την οριστική εξόντωση του Ελληνισμού του Πόντου.

Το 1994 η Ελληνική Βουλή κάνοντας το ιστορικό της χρέος απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό, αναγνώρισε ομοφώνως ως Γενοκτονία τις προμελετημένες και συστηματικές διώξεις και σφαγές που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά την περίοδο 1916-1923, ορίζοντας τη 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, το Ελληνικό Κοινοβούλιο φωτίστηκε για ΠΡΩΤΗ φορά με τα χρώματα του Πόντου: Κόκκινο και Μαύρο. Κόκκινο για το αδικοχαμένο αίμα 353.000 θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας και Μαύρο για το πένθος

Ο συμβολισμός είναι πολύ μεγάλος! Στον αγώνα μας χρειαζόμαστε συμμάχους και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αλήθεια και το δίκαιο.

Θέλουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα μας, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον ιστορικό και ηθικό ρόλο του απέναντι στην Ιστορία.

Η δημοσιότητα και απήχηση ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν τεράστια.

Δημόσια ευχαριστώ τους Ποντιακούς φορείς από όλο τον κόσμο που στήριξαν με επιστολές τους την προσπάθεια μας:
– Την Χριστίνα Σαχινίδου και τον Κώστα Σαμουρκασίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων,
– Τον Δημήτρη Μολοχίδη και την Αναστασία Σπυρίδη, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά,
– Τους Παναγιώτη Παπουλίδη, Νίκο Χρυσοστομίδη, και Παναγιώτη Στεφανίδη, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας,
– Τον Άλκη Αναστασιάδη και την Βικτωρία Κραβτσένκο από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.
– Στέλλα Γεωργιάδου και Κώστα Βάνα για τη βοήθεια στο δημιουργικό.

Και τον Ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές. Η βοήθεια του ήταν καθοριστική!

Και φυσικά όλους τους φίλους και τις φίλες, καθημερινούς αναγνώστες του e-Pontos από όλο τον κόσμο που ψήφισαν και στήριξαν την προσπάθεια!

ΥΓ: Μελανό σημείο αποτέλεσε η ΜΗ στήριξη και η αδιαφορία για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, από 2 Ομοσπονδίες: την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

4Κρίμα… Τις αφήνω στην κρίση του Ποντιακού κόσμου…

Θεόφιλος Κωτσίδης

Απάντηση