ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Απόψε η Πανσέληνος του Χιονιού: Για 3 νύχτες ορατό το ολόγιομο φεγγάρι του Φεβρουαρίου [βίντεο]

Απόψε η Πανσέληνος του Χιονιού: Για 3 νύχτες ορατό το ολόγιομο φεγγάρι του Φεβρουαρίου [βίντεο]

Απόψε θα ξεπροβάλει στον ουρανό η  Πανσέληνος του Φεβρουαρίου του 2022, η οποία ονομάζεται και Πανσέληνος του Χιονιού. Όμως έχει κι άλλα ονόματα. Πανσέληνος της Πείνας ή Πανσέληνος της Καταιγίδας.

Η σελήνη σήμερα είναι 14,3 ημερών και έχει απόσταση από τη Γη 394.786 χλμ.

Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η σελήνη , η Γη και ο ήλιος παρατάσσονται, με αυτή τη σειρά, σε μια φανταστική γράμμωση 180 μοιρών.

Οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν την πλευρά της σελήνης που βλέπει τη Γη, επειδή η τροχιά της Σελήνης απέχει περίπου 5 μοίρες από τη γήινη, τοποθετώντας την συνήθως λίγο πάνω ή κάτω από τη σκιά της Γης. Με άλλα λόγια, το φεγγάρι παίζει “κρυφτό” με τον ήλιο, βγαίνοντας ολόφωτο  σχεδόν κάθε μήνα (και μερικές φορές περισσότερο από μία φορά το μήνα).

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου έχει πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων Πανσέληνος του Χιονιού και Πανσέληνος της Καταιγίδας  λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε πολλά μέρη αυτή την εποχή του χρόνου. Οι χιονοπτώσεις και οι καταιγίδες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, κι έτσι οι ιθαγενείς της Αμερικής έδωσαν στο ολόγιομο φεγγάρι του Φεβρουαρίου και την ονομασία Πανσέληνος της Πείνας.

Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Πέμπτης. Το λαμπρό αστέρι που εμφανίζεται κοντά στην πανσέληνο θα είναι ο Regulus.

Με πληροφορίες από livescience.com

Απάντηση