Αγόρι ή κορίτσι; Τι λέει η γιαγιά και τι η επιστήμη;

Τo τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό αλλά ο υπέρηχος που θα αποκαλύψει με σιγουριά το φύλο του μωρού που σε εννέα μήνες θα κρατάς στην αγκαλιά σου αργεί ακόμα. Η γιαγιά, όμως, ίσως μπορεί να σου δώσει πρώτη την απάντηση ;-)

Για τους επόμενους λοιπόν τουλάχιστον 4 μήνες τα στοιχήματα για το αν θα γεννήσεις αγοράκι ή κοριτσάκι θα στηρίζονται μόνο στις «προβλέψεις της γιαγιάς». Αν και η σοφή ρήση «γερό να είναι και ότι να ναι» είναι αυτή που έχει σημασία, πόση αλήθεια μπορεί να κρύβουν όλες αυτές οι παλιές δοξασίες της γιαγιάς σχετικά με το φύλο του μωρού;

Σημάδι Νο 1:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Έχεις ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα ναυτίας και εμετών.
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Έχεις πρωινές ναυτίες στην αρχή της εγκυμοσύνης σου.

Τι λέει η επιστήμη;
Αυτή η δοξασία ίσως έχει κάποιο ψήγμα αλήθειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι έγκυες γυναίκες με σοβαρή μορφή της πρωϊνής ναυτίας που ονομάζεται υπερέμεση της κύησης (Hyperemesis Gravidarum), είναι πιο πιθανό να γεννήσουν κορίτσι.
Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροφίνης στο αίμα της εγκύου, της ορμόνης που παράγεται από τον πλακούντα και είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα αυτά της ναυτίας και των εμέτων, έχουν την τάση να είναι μεγαλύτερα όταν κυοφορείται θήλυ έμβρυο. Όμως παρόλα αυτά, μια γυναίκα με έντονα συμπτώματα ναυτίας και εμέτων, μπορεί να κυοφορεί άρρεν έμβρυο. Συνεπώς δεν μπορείτε να υπολογίζετε στις ναυτίες για το αν θα γεννήσετε αγοράκι ή κοριτσάκι.

Σημάδι Νο 2:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου είναι μικρότερος από 140 παλμούς ανά λεπτό.
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου είναι από 140 παλμούς ανά λεπτό και πάνω.

Τι λέει η επιστήμη;
Αυτός είναι ένας μύθος, για τον οποίο οι μαιευτήρες ρωτούνται καθημερινά από τις έγκυες που παρακολουθούν, αλλά και εδώ υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αλήθειας.
Μια μελέτη του 2006 έδειξε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην καρδιακή συχνότητα των εμβρύων ανάλογα με το φύλο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθότι γνωρίζουμε ότι η καρδιές των εμβρύων χτυπούν γενικά γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της 28ης-30ης εβδομάδας. Η διαφορά γίνεται εμφανής αργότερα. Μια μελέτη του 1999 έδειξε ότι ακριβώς πριν τη γέννηση, η καρδιά του θήλεος εμβρύου χτυπά γρηγορότερα από του άρρενος. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου, ρυθμίζεται με πολύπλοκους μηχανισμούς και έχει πολλές παραμέτρους, όπως την ακεραιότητα του νευρικού συστήματος, την αναπνοή, την θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, και άλλα πολλά. Συνεπώς είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς στη συχνότητα της καρδιάς για να κάνει ασφαλή πρόβλεψη του φύλου, τουλάχιστον νωρίς στην κύηση.

Σημάδι Νο 3:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν
• Η κοιλιά σου είναι μυτερή και «κοιτάζει» χαμηλά
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Η κοιλιά σου είναι στρογγυλή και «κοιτάζει» προς τα πάνω

Τι λέει η επιστήμη;
Οι πρώτες παρατηρήσεις για την πρόβλεψη του φύλου έγιναν στην Αρχαία Ελλάδα από τον Ιπποκράτη, ο οποίος θεμελίωσε την «Επιστημονική» Ιατρική και απομάκρυνε τις μέχρι τότε «δοξασίες» και «δεισιδαιμονίες» που κυριαρχούσαν στο χώρο της Ιατρικής. Πίστευε ότι τα άρρενα έμβρυα συλλαμβάνονται, βρίσκονται και αναπτύσσονται στο δεξιό μέρος της μήτρας, ενώ τα θήλεα στο αριστερό, και διαμόρφωναν έτσι το σχήμα της κοιλιάς.
Αυτός είναι ένας απόλυτος μύθος. Το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου οφείλεται σε παραμέτρους όπως ο τόνος των μυών της κοιλιάς, το αν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη ή όχι, και φυσικά η θέση του εμβρύου. Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με το σχήμα του σώματός σας καθώς και με το αν έχετε πάρει πολλά κιλά ή όχι, καθορίζουν το σχήμα της κοιλιάς, και όχι το φύλο του μωρού.

Σημάδι Νο 4:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Λαχταράς να τρως αλμυρά ή ξινά τρόφιμα, πικάντικα, πρωτεϊνούχα, αλλαντικά και τυριά
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Θέλεις να τρως συνέχεια γλυκά , φρούτα και χυμούς

Τι λέει η επιστήμη;
Μύθος. Η όρεξη που εκδηλώνει η έγκυος, και η διάθεση για ορισμένους τύπους τροφών, βασίζεται στο συνδυασμό των ορμονών της εγκυμοσύνης, και του χαρακτήρα της. Η συγκεκριμένη διάθεση παίρνει μορφή με ιδιοσυστασιακό τρόπο, και διαμορφώνεται από το ότι η όσφρηση της εγκύου ενισχύεται από τις ορμόνες, σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την εποχή και τις γευστικές προτιμήσεις που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Το φύλο του εμβρύου δεν παίζει κανένα ρόλο, αν και φαίνεται, χωρίς να έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι το παιδί, διαμορφώνει γευστικές προτιμήσεις ανάλογες με εκείνες που είχε η μαμά του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σημάδι Νο 5:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Αν τα χέρια και κυρίως τα πόδια σου είναι μόνιμα παγωμένα
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Τα πόδια και τα χέρια σου είναι ζεστά

Τι λέει η επιστήμη;
Μύθος. Και εδώ παίζουν ρόλο οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα για να υποστηρίξουν την εγκυμοσύνη, καθώς και παράμετροι, όπως το βάρος της εγκύου, η ποιότητα του δέρματος, η κατάσταση του αγγειακού δικτύου της εγκύου, ο μεταβολισμός της εγκύου, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και άλλα. Το φύλο του εμβρύου δεν φαίνεται ότι παίζει κανένα ρόλο.

Σημάδι Νο 6:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Η εγκυμοσύνη σε έχει ομορφύνει και το πρόσωπό σου είναι πιο λαμπερό από ποτέ.
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Το πρόσωπό σου έχει «αγριέψει», έχεις αυξημένη τριχοφυΐα, έχεις βγάλει πανάδες ή σπυράκια και γενικά δεν περνάς και την πιο καλή περίοδο από αισθητικής άποψης

Τι λέει η επιστήμη;
Ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της «Επιστημονικής» Ιατρικής, έλεγε ότι η πρόγνωση του φύλου του παιδιού γίνεται από την εμφάνιση της χροιάς του προσώπου της μητέρας. Η εύχρους έγκυος κυοφορεί άρρεν, ενώ εκείνη που έχει δυσχρωμία θήλυ. Ακόμα, εκείνες που ο αριστερός μαστός τους είναι μεγαλύτερος του δεξιού και ο αριστερός οφθαλμός φωτεινότερος και μεγαλύτερος του δεξιού κυοφορούν θήλυ και το αντίστροφο άρρεν. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, καθώς η ακμή και τα στίγματα, που «ασχημαίνουν» ένα πρόσωπο, οφείλονται στις ορμόνες της κύησης που έχουν όλες οι έγκυες. Θα κάνουν όλες ακμή; Ασφαλώς όχι. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία, η παρουσία άλλων, υποκείμενων παθήσεων, η υγιεινή του δέρματος του προσώπου, η πρόσληψη ή απώλεια βάρους, το περιβάλλον, η διατροφή, και πολλά άλλα. Το φύλο του εμβρύου δεν είναι ένα από αυτά.

Σημάδι Νο 7:

Η γιαγιά σου λέει…
Θα κάνεις αγόρι αν…
• Τα ούρα σου έχουν φωτεινό κίτρινο χρώμα
Θα κάνεις κορίτσι αν…
• Τα ούρα σου έχουν ένα θαμπό κίτρινο χρώμα

Τι λέει η επιστήμη;
Μύθος. Οι παράμετροι που καθορίζουν τη σύσταση και τη χροιά των ούρων της εγκύου, είναι καθαρά ιδιοσυστασιακές. Αυτές οι παράμετροι είναι η πρόσληψη νερού, η διατροφή, το αν υπάρχουν ιζήματα ή κρύσταλλοι στα ούρα, αν υπάρχει ασυμπτωματική βακτηριουρία (μικρόβια στα ούρα), και πολλά άλλα. Το φύλο του εμβρύου δεν είναι δυνατό να καθορίσει την ποιότητα και εμφάνιση των ούρων της εγκύου.
Κάνε τα τεστ της γιαγιάς…
• Το τεστ της βέρας. Σύμφωνα με αυτό, δένεις τη βέρα σου σε μια κλωστή και την κρατάς να κρέμεται πάνω από την κοιλιά σου. Ο θρύλος λέει πως αν η βέρα αρχίσει να κινείται κυκλικά, θα κάνεις αγόρι. Αν αρχίσει να κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη, θα αποκτήσεις κοριτσάκι
• Το τεστ «ψαλίδι ή μαχαίρι». Βάλε κάποιον να κρύψει ένα μαχαίρι κάτω από ένα κάθισμα και ένα ψαλίδι κάτω από ένα άλλο χωρίς να γνωρίζεις που βρίσκεται τι. Αν καθίσεις στα κάθισμα με το μαχαίρι, τότε θα αποκτήσεις γιο, αλλά αν κάτσεις στο κάθισμα με το ψαλίδι, τότε θα κάνεις κόρη.

Αλλά και τα τεστ της επιστήμης…
• Η κληρονομικότητα δεν παίζει ρόλο στον καθορισμό του φύλου. Αν για παράδειγμα ανήκετε σε μια οικογένεια που έχει περισσότερα κορίτσια δεν σημαίνει ότι κι εσείς έχετε πιο αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσετε κορίτσια.
• Ο πιο ασφαλής τρόπος για την πρόβλεψη του φύλου του εμβρύου, είναι το υπερηχογράφημα στις 16-18 εβδομάδες της κύησης. Αν τη στιγμή της εξέτασης το έμβρυο έχει τα ποδαράκια του ανοικτά, ο υπερηχογραφιστής θα μπορέσει να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια τα γεννητικά όργανα του εμβρύου και να διαγνώσει έτσι το φύλο. Εξάλλου, ο έλεγχος του φύλου είναι μια από τις παραμέτρους της ανατομικής μελέτης του εμβρύου που γίνεται στο 2ο τρίμηνο (υπερηχογράφημα Β Επιπέδου) και συγκεκριμένα μεταξύ 21ης – 24ης εβδομάδας.
• Ένας άλλος ασφαλής τρόπος διάγνωσης του φύλου είναι η αμνιοπαρακέντηση στις 16 εβδομάδες ή η λήψη τροφοβλάστης στις 11 εβδομάδες. Στην αμνιοπαρακέντηση λαμβάνεται αμνιακό υγρό και στη λήψη τροφοβλάστης λαμβάνεται τμήμα ιστού από τον πλακούντα, με στόχο την ανεύρεση εμβρυικών κυττάρων που καλλιεργούνται σε ειδικά υλικά, προκειμένου να γίνει ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος των χρωμοσωμάτων του εμβρύου (καρυότυπος). Η ακρίβεια πρόβλεψης του φύλου είναι 100%. Οι μέθοδοι όμως αυτές είναι επεμβατικές και έχουν κόστος, και πρέπει να γίνονται μόνο με συγκεκριμένες ενδείξεις, για τον αποκλεισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.
• Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος προγεννητικού ελέγχου για τον αποκλεισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου που εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα (Non-Invasive Prenatal Testing), δίνει πληροφορίες και για το φύλο του εμβρύου. Η μέθοδος όμως αυτή έχει κόστος, και πρέπει να γίνεται κατόπιν ενδείξεων.

Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία του Δρ. Ηλία I. Χιντιπά, MD, MSc, PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Γαία, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Απάντηση