Χριστουγεννιάτικο κέικ με λευκό φρόστινγκ από τον Άκη Πετρετζίκη

Μερίδες 4
Βαθμός δυσκολίας: 2
Χρόνος: 1,5 ώρες

Για το κέικ
• 120 γρ. καστανή ζάχαρη
• 100 γρ. βούτυρο μαλακό
• 3 αυγά
• 1 μικρό στραγγιστό γιαούρτι
(200 γρ.)
• 200 γρ. αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του
• 2 βανίλιες σκόνη ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
• ½ κ.γλ. κανέλα
• 120 γρ. καρύδα τριμμένη και επιπλέον για το σερβίρισμα
• 200 γρ. ανανά κονσέρβα σε κομμάτια 1 εκ.

Για την επικάλυψη
• 500 γρ. τυρί κρέμα
σε θερμοκρασία δωματίου
• 125 γρ. βούτυρο
σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 κ.σ. μέλι
• 200 γρ. άχνη ζάχαρη
• ½ κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα να αφρατέψουν, για τουλάχιστον 10’. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το άλλο. Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε και αυτό καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε περάσει από σήτα μαζί με τις βανίλιες, το αλάτι, το τζίντζερ και την κανέλα. Το αλεύρι το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα και όχι στο μίξερ. Τέλος, προσθέτουμε και την καρύδα. Ανακατεύουμε και αυτή με τη σπάτουλα. Έχουμε αλευρώσει λίγο τα κομμάτια του ανανά. Τέλος τα ρίχνουμε και αυτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 10Χ35 εκ.
Προσθέτουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε για 45΄.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το κέικ.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε 5΄ πριν το ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά για την επικάλυψη.
Αφού κρυώσει καλά το κέικ, το διακοσμούμε με την επικάλυψη.
Προαιρετικά, σκορπίζουμε πάνω του και λίγη επιπλέον τριμμένη καρύδα.

Απάντηση