9 tips για καλύτερο ύπνο

Ξεχάστε την τακτική να μετράτε προβατάκια για να σας πάρει ο ύπνος… Αυτά τα «θαυματουργά» tips θα σας αλλάξουν όλη την φιλοσοφία σας περί ύπνου και θα σας χαρίσουν ύπνο ποιοτικό που θα αλλάξει όλη την καθημερινότητά σας…

Το επόμενο πρωί θα νιώθετε πιο ξεκούραστες, γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια και η ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε, να ασκηθείτε ή ακόμα και να διαχειριστείτε το άγχος σας θα είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Γιατί αναμφισβήτητα, η ποιότητα του ύπνου μας αλλάζει τη ζωή!

1. Να γυμνάζεσαι… και μάλιστα συχνά! «Η άσκηση είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλύτερα» υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πρώτον γιατί επειδή είμαστε κουρασμένοι, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να «ανεφοδιαστούμε με καύσιμα» και έτσι κάνουμε πιο σωστό ύπνο και δεύτερον με την άσκηση παράγονται ενδορφίνες που μειώνουν το στρες και έτσι μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα.

2. Φρεσκάρετε το κρεβάτι σας. Το ότι πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μάλλον το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι θα πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι σας κάθε 18 μήνες. Όσο για το στρώμα σας; Χρειάζεται αλλαγή κάθε 7 χρόνια.

3. Ενοχλητικοί ήχοι… μπορεί να μην σας αφήνουν να κοιμηθείτε ήρεμα ή να σας ξυπνήσουν απότομα. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές συσκευές που καμουφλάρουν τους θορύβους ή sites απ’ όπου μπορείτε να «κατεβάσετε» έναν χαλαρωτικό ήχο που θα σας ηρεμήσει και θα σας κάνει να χαλαρώσετε απόλυτα ενώ κοιμάστε.

4. Αποφύγετε ή αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς μειώστε τις ώρες του μεσημεριανού υπνάκου, γιατί έτσι δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ.

5. Ορίστε ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα ύπνου. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα σας βάζει σε ένα πρόγραμμα που σας βοηθά να έχετε έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

6. Μπορεί το ποτό να σας χαλαρώνει, αλλά αποφύγετε να πίνετε πάνω από ένα, το πολύ δυο ποτηράκια κρασί πριν πάτε για ύπνο. Το πάρα πολύ αλκοόλ δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε σωστά.

7. Ρυθμίστε μια σωστή θερμοκρασία δωματίου. Ούτε τα πολύ ζεστά, ούτε τα πολύ κρύα δωμάτια είναι ιδανικά για να κοιμηθείτε. Οι ειδικοί του ύπνου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να έχετε ένα δροσερό δωμάτιο, καθώς η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου για να μπορέσετε να κοιμηθείτε σωστά.

8. Σκοτάδι. Παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να κοιμηθείτε ήρεμα χωρίς ενοχλήσεις. Το φως μπορεί να σταματήσει την παραγωγή της μελατονίνης, που είναι μια ορμόνη που βοηθά στο να έχετε έναν σωστό ύπνο. Επίσης προσπαθήστε να μην κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

9. Καφές. Αποφύγετε να πίνετε καφέ πριν πέσετε για ύπνο και αν είναι δυνατόν ακόμα και το απόγευμα. Η καφεΐνη μένει στον οργανισμό σας για 8-10 ώρες και δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν σωστό ύπνο. Το ιδανικό θα ήταν να πιείτε τον τελευταίο καφέ, μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΣΠΑ

Απάντηση