Ο Πούτιν, η καθυστέρηση και τα F-16

Tο αεροπλάνο του Ρώσου Προέδρου συνόδευαν τρία μαχητικά F-16 της 110ης Πτέρυγας Μάχης, από τη στιγμή που μπήκε στο FIR Αθηνών

Με καθυστέρηση άνω της μίας ώρας έφτασε τελικά στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγα λεπτά πριν από τις πέντε το απόγευμα, αντί για τις 15.30, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Κατά συνέπεια, το ήδη φορτωμένο ημερήσιο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου πάει πίσω πάνω από μία ώρα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν πρόκειται να υπάρξουν προσαρμογές, ενδεχομένως με μείωση του χρόνου των συναντήσεων που θα έχει με Έλληνες αξιωματούχους.

Tο αεροπλάνο του κ. Πούτιν συνόδευσαν τρία μαχητικά F-16 της 110ης Πτέρυγας Μάχης, από τη στιγμή που μπήκε στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκονταν από νωρίς ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν «χτενίσει» με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά όλους τους χώρους ώστε να διασφαλίσουν ότι η προσγείωση του αεροσκάφους του Ρώσου προέδρου θα ήταν απόλυτα ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, στην οροφή του κτιρίου μπροστά στο οποίο προσγειώθηκε το ρωσικό προεδρικό αεροπλάνο, υπήρχαν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές.

Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Ρώσο πρόεδρο ο υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Κατά την άφιξή του και λίγο πριν μπει στο προεδρικό αυτοκίνητο, ο Ρώσος Πρόεδρος έβγαλε το σακάκι του, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στην ελληνική λιακάδα και το… καλοκαιρινό κλίμα που είναι τόσο διαφορετικό από εκείνο της χώρας του.

Εβδομήντα κομάντο της ρωσικής προεδρικής φρουράς ταξίδεψαν με τον Πούτιν

Εκτός από τους 2.500 Έλληνες αστυνομικούς που θα βρίσκονται επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, 70 κομάντο της ρωσικής προεδρικής φρουράς ταξίδεψαν με τον κ. Πούτιν προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του.

Οι άνδρες αυτοί έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων και θα ακολουθούν σε κάθε του βήμα στην Αθήνα τον Ρώσο πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, σε ένα απόρθητο φρούριο έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν διασκορπιστεί περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου, κάνοντας τη διέλευση των περαστικών απροσπέλαστη. Στην Ηρώδου Αττικού οι αστυνομικοί πλέον επιτρέπουν μόνο την είσοδο των κατοίκων της περιοχής, ενώ γερανοί της τροχαίας έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής δεκάδες οχήματα και μηχανές τα οποία ήταν σταθμευμένα σε απαγορευμένες ζώνες.

Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο – Προετοιμασίες στο Μαξίμου

Αφού αποχώρησε από το αεροδρόμιο, ο κ. Πούτιν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περίμενε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για την προγραμματισμένη τους συνάντηση. Εκεί του απέδωσαν τιμές στρατιωτικά αγήματα, ενώ στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου είχαν παραταχθεί οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο μεταξύ, όσο η συνάντηση των δύο ομολόγων βρισκόταν σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μεξίμου οι προετοιμασίες για την υποδοχή του κ. Πούτιν συνεχίζονταν, με το σκούπισμα του κόκκινου χαλιού στην είσοδο.

Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μαξίμου

Λίγο μετά τις 18.00, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους με τον Έλληνα πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντάται αυτήν την ώρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η στιγμή της άφιξης του Ρώσου προέδρου στο Μαξίμου, όπου τον περίμενε ο κ. Κοτζιάς

Κατά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά και προοπτικές για την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για τις προοπτικές στην οικονομική συνεργασία Μόσχας και Αθήνας.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του Πούτιν

Νέες τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο πριν την άφιξη Πούτιν

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμαζόταν για την υποδοχή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, τέσσερα F-16 πέταξαν στις 13:45 πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι, ενώ ακολούθησαν πτήσεις από δύο όμοια αεροσκάφη στην ίδια νησίδα στις 13:48 και πάνω από το Αγαθονήσι, δύο και πέντε λεπτά αργότερα.

Αναλυτικά:

4 YΠEPΠTHΣEIΣ TOΥΡKIKΩN AΦΩN ΩΣ AKOΛOYΘΩΣ:
4 F-16 THN 13:45 ANΩΘEN ANΘPΩΠOΦAΓΩN ΣTA 3.300 FT
2 F-16 THN 13:48 ANΩΘEN ANΘPΩΠOΦAΓΩN ΣTA 5.200 FT KAI THN 13:50 ANΩΘEN AΓAΘONHΣIOY ΣTA 8.800 FT
2 F-16 THN 13:54 ANΩΘEN AΓAΘONHΣIOY ΣTA 20.000 FT

Δείτε φωτογραφίες από την αυτοκινητοπομπή του Ρώσου προέδρου

 

Απάντηση