Όψιμες σπορές ζητά ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ Χρ. Ρώσσιος

Να πείσει τους αγρότες να αξιοποιήσουν το χρόνο που απομένει και να συνεχίσουν τη σπορά τεύτλων όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, διότι η βιομηχανία αλλάζει σελίδα και θα αρχίσει άμεσα τις τμηματικές εξοφλήσεις των ποσών που τους χρωστά, θα προσπαθήσει, από την πρώτη κιόλας ημέρα της άσκησης των καθηκόντων της, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Βιομηχανίας, που συγκροτήθηκε σε σώμα το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως ως προς τη σύνθεσή της, χθεσινό δημοσίευμα του Agronews.

«Την Παρασκευή στις 7 το βράδυ έχουμε το πρώτο ραντεβού με παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, στη Πτολεμαΐδα, το Σάββατο στον Έβρο και την Κυριακή στα Κερδύλλια. Θα τους πούμε ότι τα πράγματα στη βιομηχανία αλλάζουν, ότι έχει εξασφαλιστεί η μείωση των χρεών της εταιρείας κατά το 1/3 (σ.σ κατά 50 εκατ.), ότι άμεσα θα αρχίσει η πληρωμή των χρωστούμενων της περυσινής χρονιάς καθώς έχει εξασφαλιστεί τα 2/3 από τα 8 εκατ. που τους οφείλονται», ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου προέδρου της ζαχαροβιομηχανίας, Χρήστου Ρώσσιου, γεωπόνου στο επάγγελμα.

Τις υπόλοιπες θέσεις του νέου Δ.Σ. της ΕΒΖ καταλαμβάνουν οι Παντελής Μάνης, στέλεχος του Χ.Α. που αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Βογιατζής οικονομολόγος- φοροτεχνικός, Αντώνης Χατζηδιαμαντής οικονομολόγο και πρώην δήμαρχος Λήμνου, Γεράσιμος Τσιαπάρας τραπεζικός, εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, Γαβριήλ Κερμανίδης, νομικός και Πέτρος Γάτσος πρώην στελέχος της ΑΤΕ και μέλος προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρώσσιο υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στο νέο Δ.Σ. της ΕΒΖ και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το μέλλον της ΕΒΖ και το σχέδιο της Πειραιώς, το οποίο επέμεινε ότι είναι σχέδιο και δεν αποτελεί απόφαση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη στήριξη της εταιρείας και της τευτλοκαλλιέργειας.

Σε ερώτηση για το αν η σύμπτωση της άποψης του νέου ΔΣ αφορά και την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, που παραδοσιακά στηρίζουν με κέρδη τη μητρική στην Ελλάδα, ο κ. Ρώσσιος είπε πως πρώτη επιδίωξη είναι η αξιοποίηση των εργοστασίων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσπαθήσει να πείσει τους παραγωγούς ώστε να σπαρούν για φέτος, στις περιοχές που ακόμη το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες, έως και 70.000 στρέμματα, το ελάχιστο, για να λειτουργήσουν φέτος τα ζαχαρουργεία σε Πλατύ και Ορεστιάδα. Μέχρι σήμερα έχουν σπαρθεί 53.000 στρέμματα και η άνοδος της θερμοκρασίας, βγάζει πλέον εκτός το νομό Σερρών και τμήματα της Ημαθίας και Πέλλα.

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των παραγωγών είπε ότι θα καταβληθεί έντονη προσπάθεια για να καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης (σ.σ ακόμη εκκρεμούν διασταυρώσεις στοιχείων) . Η διοίκηση θέλει την επόμενη εβδομάδα να υπογράψει τις νέες συμβάσεις με τους παραγωγούς για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, έχοντας ως στόχο, με την αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης να μπούνε στην τευτλοκαλλιέργεια μέχρι και 150.000 στρέμματα

http://www.agronews.gr/

Απάντηση