Εν αναμονή αποφάσεων της Πειραιώς οι τευτλοπαραγωγοί

Με την προσοχή στραμμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, που αναμένεται να συγκληθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό ή όχι το business plan της ΕΒΖ ΑΕ, βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας αναζητώντας ένα θετικό σήμα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη σπορά.

Οι παραγωγοί ποντάρουν πολλά στην έκβαση της συγκεκριμένης συνεδρίασης, αφού αν όλα κυλήσουν ομαλά για την ΕΒΖ και ανοίξει νέα γραμμή χρηματοδότησης, τότε θα μπορέσουν και εκείνοι να εξοφληθούν για το 80% των απαιτήσεών τους, από τις αγορές πρώτης ύλης, που έκανε η ζαχαροβιομηχανία στην καμπάνια του 2015, αλλά ακόμη δεν έχει πληρώσει.

Η αβεβαιότητα αυτή, πάντως, σε σχέση με το αν και πότε τελικώς θα δουν το χρώμα του χρήματος οι τευτλοπαραγωγοί, έχει ανατρέψει το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας , που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις τους για την εξέλιξη της νέας καλλιεργητικής σεζόν, το οποίο σταδιακά αντικαθίσταται από ένα «μούδιασμα», που διογκώνεται καθημερινώς, όσο περνά ο καιρός χωρίς να λύνεται το πρόβλημα των πληρωμών.

«Μόνο λόγια ακούμε μέχρι τώρα για την εξόφλησή μας, χωρίς, όμως, να έχουμε κάτι έμπρακτο. Κι όπως είναι φυσικό αυτό έχει αποθαρρύνει πολλούς τευτλοπαραγωγούς, παρά το αρχικά μεγάλο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για την καλλιέργεια», τόνισε στο Agronews ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επιβεβαιώνοντας πως «παρά τη σοβαρή αυτή εκκρεμότητα με την πληρωμή μας, εντούτοις έως σήμερα έχουν σπαρθεί περί τα 30.000 στρέμματα».

Τα περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν όσο περνά ο καιρός και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου των τουλάχιστον 65.000 στρεμμάτων, που έχει θέσει η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ως μίνιμουμ προϋπόθεση για να λειτουργήσει, στη νέα καμπάνια του 2016, το εργοστάσιο που διαθέτει στο Πλατύ Ημαθίας.

«Στην πραγματικότητα η κανονική σπορά μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, μπαίνουμε στην περίοδο η καλλιέργεια θα είναι όψιμη», διευκρινίζει ο κ. Μπογιαννίδης, ο οποίος, πάντως, εξακολουθεί να πιστεύει πως αν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της ζαχαροβιομηχανίας είναι εφικτό να πιαστεί ο στόχος των 60-65.000 στρεμμάτων για το Πλατύ. «Η σπορά στην Πτολεμαϊδα και τη Φλώρινα, που εξυπηρετούν το εργοστάσιο του Πλατέος, λόγω του υψομέτρου έτσι κι αλλιώς σπέρνουν αργότερα από ό,τι εμείς στην Ημαθία», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση