ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς ασυναίσθητα μειώνεις τον εαυτό σου

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με πολλά άτομα και έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές καταστάσεις, άλλες απλές και άλλες πιο απαιτητικές. Αυτές τις στιγμές της μέρας δίνουμε τον εαυτό μας, και, χωρίς να το καταλαβαίνουμε ορισμένες φορές, τον χάνουμε κιόλας.

Αυτό γίνεται συχνά στις επαφές με τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, όταν συζητάτε με κάποιον και δεν συμφωνείτε με αυτά που λέει μα του γνέφετε συνεχώς καταφατικά για να αποφύγετε αυτόν και τυχόν παρεξηγήσεις, αυτόματα δεν αφήνετε τον εαυτό σας να εκφραστεί. Καταπιέζετε τη γνώμη σας και ταυτόχρονα μειώνετε τον εαυτό σας στα μάτια του ανθρώπου που έχετε απέναντι σας, είτε σας νοιάζει, είτε όχι για εκείνον.

Επίσης, μία ακόμα φορά που ‘ρίχνουμε’ τον εαυτό μας, είναι όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δηλαδή, όταν απορρίπτουμε αμέσως κάτι χωρίς να το εξετάσουμε πρώτα, να μετρήσουμε τις δυνατότητές μας και τις πιθανότητες να το καταφέρουμε. Αυτό γιατί έτσι βγάζουμε προς τα έξω μια αδύναμη εικόνα που δεν συμβαδίζει πάντα με αυτό που πραγματικά είμαστε. Παραδείγματος χάριν, όταν σας προτρέπουν να κάνετε μια πιο δύσκολη άσκηση γυμναστικής και εσείς αρνείστε, αυτό που δείχνετε είναι ότι είστε τεμπέλης. Όχι όμως, γιατί είναι κάποια πολύ δύσκολη άσκηση, αλλά γιατί δεν δοκιμάσατε να προσπαθήσετε όταν τόσοι άνθρωποι τα καταφέρνουν σε αυτή μια χαρά. Αυτοί γιατί μπορούν και εσείς όχι;

Ακόμα, μειώνετε τον εαυτό σας όταν με την πρώτη στραβή τα παρατάτε. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, με τις πολλές ατυχίες και αντιξοότητες, δύσκολα πετυχαίνουμε κάτι με την πρώτη. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε και δεύτερη. Παρόμοιο με αυτό που είπαμε προηγουμένως, μαθαίνουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε δύσκολες καταστάσεις. Απίθανα πράγματα έχουν συμβεί με μοναδικό παράγοντα τον άνθρωπο. Εφευρέσεις, ανακαλύψεις, θεωρίες, έννοιες, πράγματα που έχουν διευκολύνει τη ζωή μας στο μέγιστο και όλα αυτά από ανθρώπους γύρω μας- ανθρώπους που δεν τα παράτησαν στην πρώτη αποτυχία που συνάντησαν. Αντίθετα, πήραν δύναμη, έβαλαν ένα καινούριο πλάνο και τελικά θριάμβευσαν.

Θα δείτε και από μόνοι σας, υπάρχουν και άλλες φορές που με τις πράξεις σας ή με αυτά που λέτε μειώνετε τον εαυτό σας. Και, κάνοντας αυτό ακόμα και ασυναίσθητα, θα του δημιουργήσετε πρόβλημα καθώς θα συνηθίσετε σε τέτοιες καταστάσεις και θα αποκτήσετε χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Προτού να είναι πολύ αργά αλλάξτε τρόπο και στάση!

Απάντηση