Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσαν τα σούπερ μάρκετ Αφοί Καρυπίδη

Η εταιρεία στην οποία έχουν περάσει τα 131 πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης έχει περίπου 1.400 εργαζομένους

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη, στην οποία έχουν περάσει τα 131 σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Βόρεια Ελλάδα, που απασχολούν περίπου 1.400 εργαζομένους. Μέχρι πριν μερικούς μήνες τα καταστήματα λειτουργούσαν με τη φίρμα του Ομίλου Μαρινόπουλου, αλλά η συνεργασία διακόπηκε μετά τη συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ δεν έχουν λάβει και το επίδομα αδείας του 2015. Όπως ανακοίνωσαν, θα προχωρήσουν σε απεργία μέχρι το μεγάλο Σάββατο.

Την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία διευκρινίζει ότι η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν σχετίζεται με πτώχευση της Αφοί Καρυπίδη, αλλά με την προσπάθεια εξυγίανσής της, ενώ ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

«Η αίτηση, που θα συζητηθεί στις 8/6/2016, κατατέθηκε αποκλειστικά και μόνο για χρέη που δημιούργησε στο παρελθόν η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Αρβανιτίδη, σε παλαιότερες χρήσεις, κατά τις οποίες δεν είχε καμία μετοχική σχέση η εταιρεία Αφοί Καρυπιδη. Η προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας δεν αγγίζει κανέναν και προπάντων κανέναν εργαζόμενο, παρά μόνο τη ρύθμιση των οφειλών προς το ΙΚΑ και την εφορία» συμπληρώνει η εταιρεία.

Ωστόσο, πηγές μιλούν για κατάσταση ασφυξίας στην οποία η επιχείριση περιήλθε λόγω των καλοκαιρινών capital controls. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρεία από το φθινόπωρο και μετά αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Παράλληλα τον Φεβρουάριο λύθηκε η συνεργασία με την Μαρινόπουλος που αφορούσε σύμβασης δικαιόχρησης καταστημάτων σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα περισσότερα καταστήματά της αλυσίδας εντοπίζονται στο νομό Θεσσαλονίκης (50 σημεία πώλησης), στην Ημαθία (20 σημεία), σε Πέλλα – Πιερία (από 16 σημεία σε κάθε νομό) και στη Χαλκιδική (15 σημεία).

Απάντηση