Μαύρα στίγματα στο πρόσωπο και αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στο πρόσωπό μας την ύπαρξη κάποιων ενοχλητικών μαύρων στιγμάτων τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της μύτης, και έχουν ως αποτέλεσμα να μας χαλάνε τη διάθεση ή ακόμα και την αυτοεκτίμηση, αφού η αψεγάδιαστη επιδερμίδα αποτελεί όνειρο για αρκετούς ανθρώπους. Επιπλέον, πολλοί από εμάς έχουμε μπει στον πειρασμό να «σπάσουμε» τις μαύρες αυτές, μικροσκοπικές κηλίδες, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να έχουμε αποκτήσει ενοχλητικά σπυράκια στην περιοχή εκείνη που θελήσαμε να πειράξουμε. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα μαύρα στίγματα και πως δημιουργούνται; Μπορούμε να απαλλαγούμε αποτελεσματικά από αυτά;

Τι είναι τα μαύρα στίγματα;

Το σώμα μας χρησιμοποιεί ορισμένους μηχανισμούς δράσης έτσι ώστε να διατηρείται υγιές και λειτουργικό. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η παραγωγή τουσμήγματος, μίας λιπαρής ουσίας, η οποία εκκρίνεται από τους πόρους του δέρματος με αποτέλεσμα να λιπαίνει την επιδερμίδα, αλλά και τα μαλλιά μας. Όταν όμως υπάρχει υπερ- έκκριση της ουσίας αυτής, τότε παγιδεύεται στους πόρους και συσσωρεύεται εκεί μαζί με βακτήρια και νεκρά, δερματικά κύτταρα. Παράλληλα, το σμήγμα περιέχει μία χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη και όταν βρεθεί εκτεθειμένη στον αέρα, οξειδώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα. Έτσι, το σημείο αυτό αποκτά μία σκούρα απόχρωση, την οποία εμείς βλέπουμε με την μορφή των μαύρων στιγμάτων.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση ποικίλουν ενώ κυρίως έχουν να κάνουν με τις πρακτικές περιποίησης που ακολουθούμε καθημερινά. Έτσι, το υπερβολικό make– up, η χρήση σαπουνιών αμφιβόλου ποιότητας αλλά και η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων μη συμβατών με τον εκάστοτε τύπο δέρματος, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση των ενοχλητικών αυτών στιγμάτων.

Αντιμετώπιση: η φύση έχει τη λύση

Αν παρατηρήσετε στον εαυτό σας την εικόνα των αντιαισθητικών μαύρων στιγμάτων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά μία επίσκεψη στον δερματολόγο σας. Εκείνος, είναι ο πλέον αρμόδιος για να διαπιστώσει αν είναι όντως οι απλές μαύρες κηλίδες που δημιουργούνται από την υπερέκκριση σμήγματος ή αν πρόκειται για δερματική φλεγμονή λόγω ακμής. Στην δεύτερη περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας.

Αν όμως ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε η περιποίηση της επιδερμίδας σας με τον κατάλληλο τρόπο θα σας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απολέπιση

Η απολέπιση της περιοχής είναι ένα από τα βασικά βήματα για τον καθαρισμό της από τα μαύρα στίγματα, μιας και με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται τα περιττά νεκρά, δερματικά κύτταρα. Επιλέξτε λοιπόν δύο αγνά και απαλά υλικά, όπως το αλάτι και τοελαιόλαδο και χαρίστε στον εαυτό σας μία ευεργετική εμπειρία χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε έτσι ώστε οι κόκκοι του αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε (χονδρό ή λεπτό) να αντιστοιχούν στο μέγεθος των μαύρων στιγμάτων.

Γάλα και μέλι

Στο άκουσμά τους και μόνο αυτά τα δύο υπέροχα υλικά μας φέρνουν στο μυαλό φρεσκάδα, απαλότητα και γλυκύτητα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στο δέρμα είναι γνωστές, μιας και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιβακτηριδιακό και ενυδατικό προϊόν της φύσης. Από την άλλη πλευρά, το γάλα περιέχει το πολύ θρεπτικό γαλακτικό οξύ που χαρίζει βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας. Εφαρμόστε στο πρόσωπό σας μία μάσκα από μία κουταλιά της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα, για 10-15 λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Τα μαύρα στίγματα θα χαθούν αμέσως, ενώ θα έχετε αποκτήσει μία βαθιά αίσθηση απαλότητας και φρεσκάδας.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα άριστο αντιμυκητιακό και αντισηπτικόσυστατικό, βοηθώντας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα, μειώνοντας έτσι τη δημιουργία των μαύρων στιγμάτων. Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται στο άλφα- ύδροξυ- οξύ που περιέχει, χαρίζοντάς του αντιμικροβιακή δράση. Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού αντί για λοσιόν και εφαρμόστε ταμποναριστά στο πρόσωπό σας, μετά τον καθημερινό καθαρισμό.

Μαγειρική σόδα

Ένα άλλο πολύ ωφέλιμο συστατικό της κουζίνας είναι η μαγειρική σόδα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλούς καλλωπιστικούς σκοπούς. Χρησιμοποιήστε μία κουταλιά της σούπας σόδα και διαλύστε την σε αρκετό νερό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία λευκή πάστα. Απλώστε στην πληγείσα περιοχή του προσώπου σας και αφήστε τη να δράσει για 10-15 λεπτά. Έπειτα, ξεβγάλτε με άφθονο νερό και απολαύστε το καθαρό σας δέρμα.

Μπορεί τα μαύρα στίγματα και τα ενοχλητικά σημάδια του προσώπου να μας χαλάνε τη διάθεση πολλές φορές, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φύση μας έχει δώσει τα καλύτερα δώρα ώστε να μπορούμε τα αντιμετωπίσουμε ακόμα και τα πιο επίμονα από αυτά. Επιπλέον,  αυτά τα ενοχλητικά σημαδάκια αποτελούν μέρος του εαυτού μας, τον οποίο οφείλουμε να αγαπάμε, να φροντίζουμε και να θαυμάζουμε.

 

Απάντηση