Πώς να χτίσετε μια σχέση ουσίας με τα παιδιά σας

Το ότι είμαι μαμά είναι η πιο σημαντική ιδιότητα της ζωής μου. Σίγουρα αγαπάω τη δουλειά μου, τον άντρα μου, μου αρέσει να κάνω πράγματα για μένα και να έχω ελεύθερο χρόνο. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το πόσο με γεμίζει και πόσο αγαπάω το να είμαι μαμά.

Είναι μια σχέση ζωής, είναι κάτι που δουλεύεις καθημερινά, αποτελεί το πιο σημαντικό σου επίτευγμα, προσπαθείς συνεχώς να τη βελτιώσεις.

Να μερικές προτάσεις για πιο βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά μας.

  1. Δεσμευτείτε. Τα παιδιά φοβούνται μην μας χάσουν, τρέμουν στην ιδέα να μας απογοητεύσουν, ανησυχούν μήπως δεν τα υποστηρίζουμε. Δεσμευτείτε για μια ζωή απέναντί τους, κάνοντάς τα να καταλάβουν ότι ό,τι και να συμβεί, δε θα σταματήσετε να τα αγαπάτε, να τα υποστηρίζετε και να βρίσκεστε δίπλα τους.

  1. Να είστε ενεργοί ακροατές. Πολλές φορές ακούμε αυτό που θα θέλαμε ή αυτό που νομίζουμε ότι θέλει να μας πει ο άλλος. Όταν σας μιλούν τα παιδιά σας, κοιτάξτε τα στα μάτια, διαβάστε τι λένε οι κινήσεις τους και τα μάτια τους, ακούστε πίσω από τις λέξεις. Επαναλάβετε τι ακούσατε, ζητήστε διευκρινήσεις αν δεν είστε σίγουροι, ξαναρωτήστε τα τι είπαν και τι πραγματικά θέλουν.

  1. Αγγιχτείτε. Το άγγιγμα, η αγκαλιά, το χάδι είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους μιας ουσιώδους σχέσης.

    Όταν αγγίζετε τα παιδιά σας, απαλά, ζεστά, με αγάπη ο εγκέφαλος πυρπολείται από εκατομμύρια μηνύματα ζεστασιάς, ευτυχίας και υγείας. Φροντίστε μέσα στην ημέρα να αγγίζετε όσο μπορείτε τα παιδιά σας. Πιάστε τα από το χέρι, χαϊδέψτε τους τα μαλλιά, χτυπήστε ενθαρρυντικά στην πλάτη, δώστε τους ένα φιλί για καλημέρα και για καληνύχτα, πάρτε τα αγκαλιά.

  1. Μελετήστε τα παιδιά σας. Δεν έχει σημασία τι θέλουμε ή τι ονειρευόμαστε εμείς για τα παιδιά μας αλλά τι αυτά θέλουν για τον εαυτό τους σύμφωνα με τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις δυνατότητές τους. Μελετήστε λοιπόν τα παιδιά σας, δείτε τι θέλουν, τι μπορούν, τι ονειρεύονται. Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα και κυρίως μην περνάτε στα παιδιά σας τα δικά σας όνειρα και θέλω.

  1. Προγραμματίστε χρόνο μαζί τους. Για να χτιστεί μια γερή, βαθιά σχέση και φιλία χρειάζεται χρόνος, ουσιαστικός χρόνος. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας, κάντε πράγματα που τους αρέσουν, βρείτε ασχολίες που να αρέσουν σε όλη την οικογένεια. Οι γερές σχέσεις απαιτούν να περνάτε χρόνο με τον άλλο, καθημερινά.

  1. Να είστε διαθέσιμοι. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν την αμέριστη προσοχή μας, ότι είναι πιο σημαντικά για εμάς από ο,τιδήποτε άλλο. Για αυτό θα πρέπει όταν μας χρειάζονται, να αφήνουμε όποια άλλη ασχολία μας και να τους δίνουμε την προσοχή μας και το χρόνο μας.

    Φυσικά και αυτό δεν είναι απόλυτο, ούτε μπορεί να συμβαίνει πάντα. Για να είμαστε κοντά στα παιδιά μας πρέπει να κάνουμε πράγματα και για τον εαυτό μας και να είμαστε πρώτα από όλα καλά εμείς οι ίδιοι.

Όταν όμως έχουμε χτίσει ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά μας, αυτό μας δένει και μας φέρνει πιο κοντά σαν οικογένεια.

Και όσο πιο δεμένη είναι μια οικογένεια, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, προβλήματα και εντάσεις.

 

Απάντηση