Τα μενού της νηστείας

Διαιτολόγιο 7 ημερών

από 1.200 έως 1.400 θερμίδες
Eφαρμόστε το διαιτολόγιο που σας προτείνουμε όπως σας ταιριάζει: Mπορείτε να επιλέξετε τη σειρά των ­μενού (π.χ. πρώτα το μενού 5, μετά το 3, το 2 κλπ.), να ­τηρήσετε το διαιτολόγιο επί 7 ημέρες συνεχώς ή όποιες ημέρες εσείς προτιμάτε. Aκόμη, όποτε επιθυμείτε, μπορείτε να φάτε το μεσημεριανό γεύμα το βράδυ και αντίστροφα.

ΔΕΥΤΕΡΑ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι • 2 φρυγανιές 1 κουταλάκι μαρμελάδα
(Δεκατιανό): 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
(Μεσημεριανό): Αγκινάρες με λαχανικά λαδολέμονο 1 φέτα ψωμί
(Απογευματινό): 2 κουταλάκια γλυκό του κουταλιού
(Βραδίνό): Σαλάτα ρόκα-μαρούλι με μπαλσάμικο 5 φιστίκια κάσιους 1 κουταλιά ρόδι 30 γρ. τοφού 1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Αγκινάρες με λαχανικά λαδολέμονο
566 θερμίδες η μερίδα
Υλικά (Για 4 άτομα)
• 10 αγκινάρες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
6 κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 κιλό αρακά
1/2 κιλό πατάτες
2 καρότα
4 κουταλιές καλαμπόκι
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μάραθο
1/2 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
1-2 κουταλάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα σοτάρετε και προσθέτετε τις καθαρισμένες αγκινάρες, τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τον αρακά. Σβήνετε με κρασί, αφήνετε να πάρουν μία βράση και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μαύρη ζάχαρη, άνηθο και μάραθο. Συμπληρώνετε 2 ποτήρια νερό και βράζετε για περίπου 1 ώρα. Λίγο πριν μαλακώσουν οι αγκινάρες, προσθέτετε το καλαμπόκι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, 3-4 κουταλιές νερό, λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

ΤΡΙΤΗ
(Πρωινό):
1 φλιτζάνι καφέ 2 φρυγανιές 1 κουταλάκι μέλι
(Δεκατιανό): 1 αχλάδι
(Μεσημεριανό): Καλαμαράκια με φιογκάκια 1 φέτα ψωμί Μαρουλοσαλάτα
(Απογευματινό): 1 πορτοκάλι
(Βραδίνό): Σαλάτα λάχανο-καρότο 1 κουταλιά πάστα ελιάς 1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Καλαμαράκια με φιογκάκια
667 θερμίδες η μερίδα

Υλικά (Για 4 άτομα)
300 γρ. ζυμαρικά φιογκάκια
400 γρ. καλαμαράκια
400 γρ. φρέσκια ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι πελτέ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα φιογκάκια και τα σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά, όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτετε τα καλαμαράκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια, τα φιογκάκια, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Βάζετε το μείγμα σε 2 φύλλα λαδόκολλας, πασπαλίζετε με μαϊντανό και φτιάχνετε ένα σφιχτό δεματάκι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C, για 15-20 λεπτά.

ΤΕΤΑΡΤΗ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι 2 φρυγανιές ολικής άλεσης 1 κουταλάκι ταχίνι 1 κουταλάκι μέλι
(Δεκατιανό): 1 αχλάδι
(Μεσημεριανό): Ρεβίθια φούρνου 1 φέτα ψωμί Πράσινη σαλάτα
(Απογευματινό): 1 μήλο
(Βραδίνό): Σαλάτα μαρούλι με 1 κουταλιά καλαμπόκι 50 γρ. γαρίδες βραστές 1 φέτα ψωμί

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Ρεβίθια φούρνου
592 θερμίδες η μερίδα

Υλικά (Για 4 άτομα)
350 γρ. ρεβίθια
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλινο
1 κουταλιά ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα ρίχνετε σε γάστρα μαζί με 2-3 ποτήρια νερό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και σκεπάζετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200° C, για 2-3 ώρες. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε.

ΠΕΜΠΤΗ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι καφέ 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης 1 κουταλάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
(Δεκατιανό): 1 μπανάνα
(Μεσημεριανό): Κρεμμυδόπιτα με ελιές Ντοματοσαλάτα
(Απογευματινό): 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
(Βραδίνό): Ντάκο κρητικό (1 κριθαρένιο παξιμάδι, ντομάτα, 50 γρ. τοφού, ρίγανη)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Κρεμμυδόπιτα με ελιές
308 θερμίδες η μερίδα
Υλικά (Για 10 άτομα) 1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 170 γρ. ελιές Καλαμών 300 γρ. μανιτάρια 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε φέτες 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Ρίγανη Αλάτι Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα κρεμμύδια σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα τα σοτάρετε ελαφρά με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε τα κρεμμύδια να κρυώσουν, προσθέτετε τις ελιές και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε 1-2 φύλλα ζύμης. Στρώνετε τις μισές φέτες ντομάτας, αδειάζετε το μείγμα και ρίχνετε λίγο πιπέρι και ρίγανη. Στρώνετε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας, σκεπάζετε με 1-2 φύλλα ζύμης, τα λαδώνετε και τα χαράζετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 225° C, για περίπου 1 ώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι 1/2 κούπα δημητριακά ή μούσλι
(Δεκατιανό): 1 αχλάδι
(Μεσημεριανό): Πιλάφι νηστίσιμο (χωρίς λάδι) Πράσινη σαλάτα
(Απογευματινό): 1 φρουτοσαλάτα (1/2 μπανάνα, 1/2 μήλο, 1 αχλάδι)
(Βραδίνό): 90 γρ. χταπόδι ξιδάτο 30 γρ. τοφού Σαλάτα μπρόκολο

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Πιλάφι νηστίσιμο (χωρίς λάδι)
268 θερμίδες η μερίδα

Υλικά (Για 4 άτομα)
1½ φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
150 γρ. μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσια)
Αλάτι
Πιπέρι
Κάρι
Εκτέλεση
Βράζετε το ρύζι μαζί με τα μανιτάρια κομμένα σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε ροδέλες, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και κάρι. Στραγγίζετε το μείγμα, το βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε τις ελιές κομμένες σε κύβους, την πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια, ανα­κατεύετε και σερβίρετε.

ΣΑΒΒΑΤΟ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι 2 φρυγανιές 30 γρ. τοφού
(Δεκατιανό): 1 μήλο
(Μεσημεριανό): Μαγειρίτσα νηστίσιμη 1 φέτα ψωμί
(Απογευματινό): 1 αχλάδι
(Βραδίνό): Σαλάτα πράσινη 1 παξιμάδι Καβουροουρές βραστές

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Μαγειρίτσα νηστίσιμη
134 θερμίδες η μερίδα
Υλικά (Για 4 άτομα)
200 γρ. σέλινο
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. σέσκουλα
2 κουταλιές ρύζι γλασέ
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές άνηθο
2 κουταλιές μαϊντανό
2 λεμόνια (το χυμό τους)
2 κουταλιές ταχίνι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Τα ζεματίζετε και προσθέτετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσει το ρύζι, ρίχνετε σε ένα μπολ το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και τα χτυπάτε. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, το ρίχνετε στο φαγητό και ανακατεύετε. Βράζετε για 2-3 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε.

ΚΥΡΙΑΚΗ
(Πρωινό): 1 φλιτζάνι καφέ 1 φέτα ψωμί 1 κουταλάκι πάστα ελιάς 1 φύλλο μαρουλιού
(Δεκατιανό): 1 μπανάνα
(Μεσημεριανό): Χταπόδι στιφάδο 1 φέτα ψωμί Πράσινη σαλάτα
(Απογευματινό): 2 πορτοκάλια
(Βραδίνό): Χόρτα βραστά 1 φέτα ψωμί 30 γρ. τοφού

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Χταπόδι στιφάδο
682 θερμίδες η μερίδα
Υλικά (Για 4 άτομα)
2 κιλά χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές κέτσαπ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 κόκκους μπαχάρι
3 φύλλα δάφνης
Ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τόσο νερό όσο να το σκεπάζει, ρίχνετε ξίδι και βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα μπολ. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι, προσθέτετε τα κρεμμύδια καθαρισμένα και τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρετε. Προσθέτετε και το χταπόδι, συνεχίζοντας για λίγο ακόμη το σοτάρισμα, και κατόπιν σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.

Σημ.: Στις σαλάτες βάζετε 1 κουταλιά λάδι.

Το γλυκό του μήνα

Νηστίσιμη πάστα φλόρα
319 θερμίδες η μερίδα
Υλικά (Για 12 κομμάτια)
250 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1/2 κιλό μαρμελάδα φράουλα
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουταλιές κονιάκ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Χαμηλώνετε ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάτε 1-2 λεπτά. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης, την απλώνετε σε μια ταρτιέρα και ρίχνετε από πάνω τη μαρμελάδα. Κόβετε την υπόλοιπη ζύμη σε λωρίδες, που τις τοποθετείτε κάθετα και οριζόντια πάνω από τη μαρμελάδα. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο, στους 180° C, μέχρι να ροδίσει.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Λιάνα Πούλια, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο στο ΓΝΑ «Λαϊκό».

Απάντηση