Η γυμναστική στις “δύσκολες” μέρες

Η άσκηση είναι θέμα υγείας και ισορροπίας. Είναι τρόπος ζωής και οδηγεί σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Πολλές γυναίκες στην περίοδό τους, έχουν κακήδιάθεση, καθόλου όρεξη για άσκηση και πολλή όρεξη για γλυκά, σοκολάτες και φαγητό γεμάτο λιπαρά.

“Στην διάρκεια της περιόδου, δεν πρέπει να γυμναζόμαστε” είναι μια δικαιολογία που ακούγεται από τις περισσότερες γυναίκες και εφαρμόζεται. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο όμως.

Η άσκηση:

  • Ανακουφίζει από τις κράμπες
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Απελευθερώνει ενδορφίνες για καλύτερη διάθεση
  • Μειώνει την ένταση και τους πονοκεφάλους
  • Βοηθάει στο “φούσκωμα” και τις εντερικές διαταραχές.

Είναι ασφαλής και ευεργετική λοιπόν, γι’ αυτό αφήστε τις δικαιολογίες και τις σοκολάτες και σηκωθείτε από τον καναπέ. Βέβαια, υπάρχουν γυναίκες που έχουν αυξημένη ροή και νιώθουν άβολα κατά την διάρκεια της άσκησης ή και γυναίκες που έχουν χαμηλό σίδηρο και νιώθουν αδύναμες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακούμε το σώμα μας και δεν κάνουμε υπερβολές:

  • Προτιμήστε άσκηση με χαμηλή ή μέτρια ένταση
  • Περπάτημα
  • Yoga
  • Ασκήσεις που δεν έχουν συχνές αλλαγές επιπέδου.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα με αερόβια προπόνηση και ασκήσεις που δυναμώνουν τον κορμό.

Π.χ : 10’ ποδήλατο

3×12 κωπηλατική κλειστή λαβή

3×12 εκτάσεις ώμων

3×12 άρσεις λεκάνης(με λυγισμένα γόνατα)

3×15 κοιλιακούς

3×15 πλάγιους κοιλιακούς

4×20 ραχιαίους

10’ διάδρομο.

Ακούστε το σώμα σας και να κάνετε συχνά διαλείμματα για ανάσες και νερό ανάλογα με τις αντοχές σας.

Μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί και φυσικοί χυμοί θα δίνουν ενέργεια στην διάρκεια της μέρας. Είναι ιδανικές λύσεις για να αντικαταστήσετε “όλα αυτά που νομίζετε ότι θέλετε να φάτε”, καθώς επίσης και τον καφέ και το τσιγάρο.

Π.χ: φρουτοσαλάτα

1 μπανάνα

1 μήλο

5 φράουλες

5 αμύγδαλα

1 κουτ. Γιαούρτι με μέλι

/ ή ταχίνι

Κανέλα

/ ή τριμμένη μαύρη σοκολάτα.

Συμβουλή:

Όταν το σωματικό βάρος είναι κάτω του επιθυμητού – φυσιολογικού (ανάλογα με το ύψος), τότε θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση στις μέρες της περιόδου. Είναι πιθανό να νιώσετε ζάλη, αδυναμία, αλλά και διακοπή της περιόδου. Σίγουρα, η έλλειψη ενέργειας και η έντονη αίσθηση κόπωσης είναι χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς σας, λόγω της μικρής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, οπότε προτιμήστε την ξεκούραση και όχι μεγαλύτερη εξάντληση του σώματος.

Απάντηση