Θεοχαρόπουλος: Ο κρατικός παρεμβατισμός θα διώξει ακόμη κι όσους έχουν παραμείνει στον αγροτικό τομέα – Τοποθέτηση για συντάξεις βουλευτών

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην τοποθέτησ’ή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα και μεταρρυθμίσεις και κυρίως, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας, με τους πολίτες και τα κόμματα, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Έχουν περάσει ήδη δεκαπέντε μήνες και η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο εξειδικευμένο, με τους τομείς ανά κλάδο αγροτικής πολιτικής.

…Αντί να συζητάμε ένα νομοσχέδιο με διατάξεις μέσω των οποίων θα ενισχύουμε τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομοθέτημα χωρίς ξεκάθαρη στόχευση, το οποίο διακατέχεται από έντονο και σαφώς αναποτελεσματικό κρατισμό, που ενισχύει τη γραφειοκρατία και αντιβαίνει σε κάποια σημεία του τις συνεταιριστικές αρχές, κύριε Υπουργέ. Και ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά τις συνεταιριστικές αρχές.

…Το νομοσχέδιο περιέχει πλήθος διατάξεων με παρεμβατικό πρόσημο. Παρεμβατικό τόσο ως προς την αυτονομία και την ελεύθερη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών όσο και ως προς την οικονομική τους ελευθερία.

…Το παρόν νομοσχέδιο δεν διαθέτει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί και θα έπρεπε να στηρίξει παραγωγικά έναν ποιοτικό και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε για την σύνταξη Βουλευτών, τονίζοντας πως πρέπει να ισχύσει για τους τέως Βουλευτές που παίρνουν σύνταξη ή έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα σύνταξης ό,τι ισχύει και για τους άλλους συνταξιούχους, καλώντας, παράλληλα, όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν «για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σπέκουλα που μπορεί να ακούγεται στις διάφορες συζητήσεις», όπως είπε.

Το βίντεο της ομιλίας:

Απάντηση