Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ/STAR ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Προέχει να κλείσει η αξιολόγηση όπως προβλέπεται στη συμφωνία και στη συνέχεια να λυθεί το ζήτημα του χρέους. Θα πρέπει να κλείσει το ζήτημα του χρέους. Η αντιπολίτευση θα εφάρμοζε πιστά τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ»

 Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την αξιολόγηση:

Η καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οφείλεται στο ΔΝΤ που προβάλει περισσότερα μέτρα από όσα είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Τα επιπλέον 3 δις ευρώ για τα οποία γίνεται λόγος δεν έχουν γίνει αποδεκτά. Είναι μια πρόταση από πλευράς των δανειστών. Αυτό που υπάρχει στη συμφωνία είναι πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τώρα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση όπως έχει συμφωνηθεί.

 

Εμείς κοιτάμε το εθνικό συμφέρον και δεν χαιρόμαστε με το να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνηθίσει να ασκούν πολιτική καθ’ υπαγόρευση, να υιοθετούν την πολιτική του ΔΝΤ.

 

Η συμφωνία που υπάρχει προέβλεπε 86 δις ευρώ πλαφόν. Από αυτά τα 6 δις μόνο (από τα 25 που προβλέπονταν) πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αφαιρώντας τα υπόλοιπα 19 δις που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση, μένουν 67 δις, από τα οποία τα 54,1 δις είναι μνημονιακά χρέη της συγκυβέρνησης Σαμαρά και ακούρευτα ομόλογα. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε συμφωνήσει να πληρώσει τα 54,1 δις μέχρι το 2018. Η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα, την οποία στηρίζουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, διαπραγματεύτηκε ώστε να τα πληρώνουμε σε 32,5 χρόνια. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της σημερινής συγκυβέρνησης, όταν οι προηγούμενοι είχαν συμφωνήσει τα 54,1 δις να τα πληρώσουν ως το 2018. Τα 54,1 δις είναι τα χρέη που φορτώθηκε αυτή η κυβέρνηση από την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Υπάρχει η αναφορά του ΔΝΤ με την υπογραφή του Α. Σαμαρά το 2014, που προέβλεπε 3,5 δις ευρώ μέτρα μόνο για το 2015. Συν 1 δις αυτά που περιελάμβανε το e-mail Χαρδούβελη και 6,5 δις ευρώ για το 2016, δηλαδή, 11 δις μέτρα ήταν αθροιστικά όσα προβλέπονταν από την κυβέρνηση Σαμαρά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης είναι ύψους 5,4 δις.

 

Σημασία έχει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα πάμε έτσι όπως συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι – και στο ζήτημα του χρέους. Γιατί αν δεν κλείσει το ζήτημα του χρέους, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται, δηλαδή και η υπερφορολόγηση και η ανεργία. Πρέπει να κλείσει το ζήτημα του χρέους. Το θέμα του χρέους προβλέπεται ρητά στη συμφωνία του καλοκαιριού να λυθεί μετά την αξιολόγηση.

 

Για το ερώτημα περί ευρώ ή δραχμής:

 

Δεν τίθεται θέμα. Ακόμη και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που καταψήφισαν την περσινή συμφωνία, σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι τυχόν έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή. Και θα ήταν καταστροφή όταν δεν μπορούμε καν να μιλάμε για παραγωγικό μοντέλο και για πολιτικές που εκκινούν από συγκεκριμένες ιδεολογίες αυτή τη στιγμή.

 

Η απόφαση του κ. Ντράγκι να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να πάρει, δηλαδή, πίσω τα ομόλογα του EFSF στο 50%, δείχνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία. Επειδή ορισμένοι την υποβαθμίζουν, είναι ποτέ δυνατόν εάν υπήρχε περίπτωση χρεοκοπίας, ο Διοικητής της ΕΚΤ να έπαιρνε αυτήν την απόφαση; Δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση.

 

Η αντιπολίτευση περιορίζεται μόνο σε κριτική, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είχε εφαρμόσει πιστά τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι του τεχνικού συμβούλου, δεν το θέλουμε για να μας δανείζει. Να ξεκαθαρίσει η αντιπολίτευση αν θέλει να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

 

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση επιθυμεί την πτώση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι για να καλύψει τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται στελέχη της. Τους πονάει το ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης δεν εμπλέκονται πουθενά.

Απάντηση