Το φαρμακείο της φύσης στα πόδια μας

ΕΦΙΔΡΩΣΗ/ΚΑΚΟΣΜΙΑ
* Δροσιστική λοσιόν: Σε ένα δοχείο, ρίχνουμε 30 ml ανθόνερο πορτοκαλιού και 30 ml ανθόνερο αμαμελίδας και κατόπιν προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, 3 γκρέιπφρουτ και
4 μέντας.
Χρήση: Ψεκάζουμε καθημερινά τα πόδια και ειδικά τις πατούσες με τη λοσιόν.
* Αποσμητικές πούδρες: 1. Σε ένα μικρό διάφανο σακουλάκι, ρίχνουμε 3 κουταλιές άνθος αραβοσίτου, 1½ κουταλιά μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree, 10 δενδρολίβανου, 4 γαρίφαλου και 4 λεμονιού. Αφού τα ανακινήσουμε καλά, βάζουμε την πούδρα σε ένα βαζάκι με τρύπες.
2. Σε 20 γρ. καολίνης, ρίχνουμε 5 σταγόνες βάμμα καλέντουλας, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree, 4 λεβάντας και 2 λεμονιού, ανακινούμε καλά και έπειτα βάζουμε τη σκόνη σε ένα βαζάκι με τρύπες. Η καολίνη είναι σκόνη που έχει την ιδιότητα να επικαλύπτει τις μικρές ατέλειες του δέρματος.
Χρήση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αποσμητικές πούδρες είτε κατευθείαν στα πόδια, και ειδικά στις πατούσες και στα δάχτυλα των ποδιών, είτε μέσα στο παπούτσι σαν ταλκ.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ 
* Λάδι: Σε ένα βαζάκι, ρίχνουμε 10 ml λάδι κισσού και 10 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο και στη συνέχεια προσθέτουμε
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου, 3 γκρέιπφρουτ, 2 δεντρολίβανου και 2 λεμονιού.
Tip: Το λάδι κισσού έχει την ιδιότητα να κάνει λιποδιάλυση, ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες, γιατί είναι πολύ τοξικό. Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο λεμονιού, μπορεί να αντικατασταθεί από το αντίστοιχο πορτοκαλιού, μανταρινιού ή κίτρου.
* Ζελέ: Παίρνουμε 20 ml ζελέ αλόης (είτε από το φαρμακείο είτε από το φυτό στη γλάστρα μας) και ρίχνουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ, 3 κυπαρισσιού, 3 μάραθου και 2 λεμονιού.
* Κρέμα: Σε 20 γρ. άοσμης κρέμας, που θα αγοράσουμε από το φαρμακείο, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού,
3 γκρέιπφρουτ, 2 πορτοκαλιού και 2 κίτρου.
Χρήση: Και για τις τρειςσυνταγές η χρήση είναι η ίδια. Κάθε βράδυ αλείφουμε τα πόδια και κάνουμε ελαφρύ μασάζ με ανοδικές κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τους αστραγάλους.

ΜΥΚΗΤΕΣ 
* Λάδι: Σε 1 κουταλιά (περίπου 15 ml) αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree, 2 κυπαρισσιού και 2 μύρου.
χρήση: Αλείφουμε καθημερινά τα σημεία όπου υπάρχουν μύκητες (κυρίως στα δάχτυλα) και επαναλαμβάνουμε μέχρι να εξαφανιστούν. Το λάδι αυτό καταπολεμά επίσης τη δυσάρεστη οσμή των ποδιών, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Tip: Για τους μύκητες στα νύχια ρίχνουμε 2 σταγόνες tea-tree πάνω σε μια μπατονέτα και τα αλείφουμε τοπικά.
* Ποδόλουτρο:Σε μια λεκάνη με 1/2 κιλό χλιαρό νερό, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, 3 περγαμόντου και 3 λεβάντας, αφού προηγουμένως τις έχουμε διαλύσει σε 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο.
Χρήση: Αφήνουμε τα πόδια να μουλιάσουν για 20΄ και έπειτα τα στεγνώνουμε καλά.

ΚΑΛΟΙ / ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ 
Ενυδατική κρέμα: Σε 20 γρ. άοσμης κρέμας, προσθέτουμε
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρινιού, 3 λεμονιού και 1 γαρίφαλου.
Χρήση: Απλώνουμε λίγη ποσότητα πάνω στη φουσκάλα ή τον κάλο
και αφήνουμε να απορροφηθεί.
Tip: Εναλλακτικά, αντί για ουδέτερη κρέμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζελέ αλόης.

 ΡΑΓΑΔΕΣ 
* Λάδι: Σε ένα βαζάκι, ρίχνουμε 10 ml λάδι λεκιθίνης, 10 ml βαλσαμόλαδο, 10 ml αμυγδαλέλαιο και 5 ml σιτέλαιο και κατόπιν στο μείγμα αυτό προσθέτουμε 5 σταγόνες αιθέριο
έλαιο δεντρολίβανου, 3 μελισσόχορτου και 3 ελίχρυσου.
Χρήση: Πρωί και βράδυ αλείφουμε τα πόδια μας στα σημεία όπου υπάρχουν ραγάδες.
Tip: Το σιτέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που κάνει καλό στο δέρμα και στις ραγάδες. Αναφορικά με τα αιθέρια έλαια μελισσόχορτου και ελίχρυσου, πρέπει να σημειώσουμε ότι κοστίζουν πιο ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των ραγάδων.

ΚΟΥΡΑΣΗ 
* Ηρεμιστικό λάδι: Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 1 ματζουράνας και 2 νερολί (από τα άνθη νεραντζιάς).
Χρήση: Κάθε βράδυ κάνουμε μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Tip: Η λεβάντα και η ματζουράνα ξεκουράζουν τα πόδια, ενώ βοηθούν να υποχωρήσει το πρήξιμο.

ΤΟΝΩΣΗ 
* Διεγερτική λοσιόν: Σε 10 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο ή αμυγδαλέλαιο, προσθέτουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 2 μέντας και 2 κυπαρισσιού.
Χρήση: Κάνουμε μασάζ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
* Ποδόλουτρο: Σε μια λεκάνη με 1/2 κιλό χλιαρό νερό, ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 2 μέντας και 2 κυπαρισσιού, αφού προηγουμένως τις έχουμε διαλύσει σε έλαιο βάσης ή κονιάκ. Αφήνουμε τα πόδια μας μέσα στο νερό για περίπου 20΄ και κατόπιν τα στεγνώνουμε καλά.
Tip: Το δεντρολίβανο, η μέντα και το κυπαρίσσι είναι τονωτικά και επομένως τα χρησιμοποιούμε το πρωί για να μας κρατήσουν σε διέγερση όλη την ημέρα.

ΠΡΗΞΙΜΟ 
* Ποδόλουτρο: Σε μια λεκάνη με 1/2 λίτρο χλιαρό νερό, ρίχνουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 tea-tree και 2 μύρου, τις οποίες προηγουμένως έχουμε διαλύσει σε 1 κουταλάκι κονιάκ. Μουλιάζουμε τα πόδια μας για περίπου 20΄ (μέχρι να δροσίσει το νερό) και έπειτα τα σκουπίζουμε καλά.
Χρήση: Συστήνεται να κάνουμε ποδόλουτρο 2 φορές την εβδομάδα.
Tip: Για να μην αγοράζουμε πολλά και διαφορετικά αιθέρια έλαια, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αιθέριο έλαιο μύρου με γκρέιπφρουτ.

ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ 
Για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από τα πόδια μας, παίρνουμε μια χούφτα χοντρό αλάτι, προσθέτουμε λίγο νερό και αφού γίνει σαν πάστα, τα τρίβουμε κυκλικά, επιμένοντας στα σκληρά σημεία.
Χρήση: Κάνουμε απολέπιση ύστερα από κάθε ποδόλουτρο και πριν εφαρμόσουμε κάποια κρέμα ή λοσιόν στα πόδια μας.

Συμβουλές
* Τα αιθέρια έλαια και όσα αναφέρονται στις συνταγές τα βρίσκουμε εύκολα στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με βιολογικά είδη. Όσον αφορά τις ποσότητες που προτείνονται, είναι μικρές, ώστε να μη περισσεύουν. Ωστόσο, στην περίπτωση που μείνουν κάποιες αχρησιμοποίητες, επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά, θα πρέπει να τις φυλάξουμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει καλά.
* Δεν χρησιμοποιούμε απευθείας πάνω στο δέρμα τα αιθέρια έλαια, γιατί μπορεί να μας προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Επιπλέον, συστήνεται να αποφεύγονται από τις εγκύους και τις θηλάζουσες, καθώς και από τα παιδιά.
* Πριν τη χρήση τους καλό είναι να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό. Αν υποφέρουμε από προβλήματα στο κυκλοφορικό μας σύστημα ή επίμονο πρήξιμο που δεν υποχωρεί, πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη του γιατρού μας πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences».

Απάντηση