Φυσικές θεραπείες για τη φλεβίτιδα

Αν μιλήσετε σε οποιαδήποτε γυναίκα με ευρυαγγείες στα πόδια της, κατά πάσα πιθανότητα θα σας πει ότι αποτελούν τον όλεθρο της ύπαρξής της. Και αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, δεν είστε οι μόνες. Το 55% των γυναικών εμφανίζουν κάποιο είδος φλεβίτιδας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών,  Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών. Τα ευχάριστα νέα είναι πως δεν χρειάζεται να ζείτε μια ζωή με κιρσούς.

Έτσι, ποια είναι τα αίτια της  ευρυαγγείας;

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα), γνωστοί επίσης και ως ευρυαγγείες, προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος στα πόδια που κάνει τις φλέβες να πρήζονται, να παραμορφώνονται ή ακόμα κάποιες φορές και να σπάνε. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες μπορεί να συμβούν σε άνδρες ή γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τους ηλικιωμένους.

  • Το οικογενειακό ιστορικό κιρσών και η μεγαλύτερη ηλικία ενός ατόμου.
  • O καθιστικός τρόπος ζωής
  • H αύξηση του σωματικού βάρους
  • H παρατεταμένη ορθοστασία
  • H εγκυμοσύνη

Όπως προκύπτει ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανάπτυξη ευρυαγγειών. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευρυαγγειών.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αποφυγή τους;

Δυστυχώς, όταν τίθεται το ζήτημα της κληρονομικότητας, η πρόληψη δεν είναι εφικτή. Αν οι ευρυαγγείες δεν είναι κληρονομικές, το τρέξιμο και η άσκηση είναι ευεργετικά για την κυκλοφορία. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο αποκτώντας λεία πόδια και πάλι.

1) Εκχύλισμα αγριοκαστανιάς

Το βότανο αγριοκάστανο (αγριοκαστανιά) είναι μία από τις πιο ευρέως εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής για τους κιρσούς και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Το ενεργό συστατικό του είναι μια ένωση που ονομάζεται aescin.

Το 2006, ερευνητές επανεξετάζουν μελέτες που αφορούν τη χρήση από του στόματος εκχυλίσματος αγριοκαστανιάς σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και βρίσκουν μια βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μάλιστα, σημειώθηκε σημαντική μείωση του πόνου και του οιδήματος των ποδιών σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

2) Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και εκχύλισμα πεύκου

Φυσικές θεραπείες για τη φλεβίτιδαΤο εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιών (Vitis vinifera) και το εκχύλισμα από τη φλούδα του θαλάσσιου πεύκου (Pinus maritima) περιέχουν συμπλέγματαπροανθοκυανιδίνης (OPCs) και αντιοξειδωτικά που φαίνεται να ενισχύουν τη δομή του συνδετικού ιστού των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της φλεγμονής.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δυσπεπτικά ενοχλήματα, όπως ναυτία και στομαχικές διαταραχές. Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσος του Crohn δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τα εν λόγω εκχυλίσματα, εκτός υπό την επίβλεψη ενός ιατρού λόγω των αποτελεσμάτων επί του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή με κορτικοστεροειδή, παρά μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

3) Ρούσκος

Ένα φυτό στην οικογένεια κρίνος με το όνομα ρούσκος ή αλλιώς λαγομηλιά περιέχει στοιχεία που ενισχύουν το κολλαγόνο στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Οι παρενέργειες του ρούσκου μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικές ενοχλήσεις όπως δυσπεψία ή ναυτία. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν θα πρέπει να τον λαμβάνουν χωρίς προηγούμενη συζήτηση με ένα γιατρό. Η ασφάλεια του ρούσκου σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή παιδιά δεν έχει τεκμηριωθεί.

Ο ρούσκος δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Απάντηση