Μοσχαράκι γιουβέτσι

Υλικά

  • 1 kg μοσχάρι ελιά κομμένο σε κομμάτια μέγεθος αυγού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 1 κσ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κον κασέ (κονσέρβας)
  • ¼ κγ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κγ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κσ. ελαιόλαδο
  • 1-1,5 λίτρο νερό
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

01

Εκτέλεση 

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε καλά, το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι ώστε να του δώσουμε πολύ καλό χρώμα από όλες τις πλευρές χωρίς όμως να το ανακατεύνουμε συνέχεια, γιατί θα αρχίσει να βράζει αντί να παίρνει χρώμα. Όταν πάρει καλό χρώμα το ρίχνουμε μέσα στη γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερυ μαζί με δύο-τρεις κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για δύο λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρέυουμε για τρία λεπτά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο μέσα στη γάστρα. Ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά, και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, την ντομάτα κον κασέ, το νερό και τη δάφνη.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2-2,5 ώρες.

Όταν το κρέας μαγειρευτεί, το βγάζουμε από τη γάστρα με τη βοήθεια μιας τρυπιτής κουτάλας και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το κριθαράκι μαζί με 250 γρ καυτό νερό, επιστρέφουμε τη γάστρα στο φούρνο και το βράζουμε για 20-25 λεπτά ανακατεύοντάς το συχνά. Μόλις βράσει το κριθαράκι βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, ή ό,τι άλλο τυρί θέλουμε.

02

 

Απάντηση