Τι διαφορά κάνει στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σου η κλειστή τηλεόραση;

Οι αρνητικές συνέπειες μιας μονίμως ανοιχτής τηλεόρασης σε ένα σπίτι με παιδία, είναι λίγο πολύ γνωστές. Κάθε τόσο όμως έρχονται στα αυτιά μας και νέες μελέτες που αποδεικνύουν πως αν επιλέξουμε κάποιον άλλον τρόπο να απασχολούμε τα παιδιά μας πέρα από το να τα αφήνουμε να χαζεύουν στην τηλεόραση, τότε τους κάνουμε πραγματικά πολύ καλό σε όλα τα επίπεδα. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά στη νηπιακή τους ηλικία μαθαίνουν τις πρώτες τους λέξεις καλύτερα όταν μιλούν με ανθρώπους, παρά όταν τις ακούν στην τηλεόραση.

Ενώ οι υποστηρικτές της τηλεόρασης λένε πως τα παιδιά μαθαίνουν πολλά ακούγοντας ανθρώπους να μιλούν στην τηλεόραση, γιατί εκτίθενται σε συνεχόμενο λόγο, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά διασκεδάζουν μεν βλέποντας τηλεόραση, αλλά δεν μαθαίνουν λέξεις από το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, δείχνουν να έχουν σαφή διαφορά στη γλωσσική τους ανάπτυξη από τα παιδιά που αντί να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση συνομιλούν με τους γονείς τους, ακόμα και σε ηλικίες που δεν μπορούν να απαντήσουν με ολοκληρωμένες φράσεις και απλώς τους ακούν. Η συζήτηση ή η προσπάθεια για συζήτηση κάνει την εξέλιξη τους ραγδαία, σε αντίθεση με την επαφή τους με την τηλεόραση που τα γεμίζει μεν με ακούσματα, αλλά όχι ικανά να βελτιώσουν τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

Είναι καιρός να καταλάβουμε πως η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών μας, αλλά να παραμένει η έσχατη λύση ή εναλλακτική πρόταση. Δεν υπάρχει καλύτερος και ποιοτικότερος χρόνος από αυτόν που περνάμε με τα παιδιά μας μιλώντας μαζί τους. Έτσι γίνονται ευτυχισμένα παιδιά με αυξημένες γλωσσικές ικανότητες, έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο με το λόγο τους!

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Απάντηση