Φαρυγγίτιδα, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα, μιας κοιλότητας ανώμαλου σχήματος, η οποία επικοινωνεί με τη στοματική κοιλότητα, με τις ρινικές κοιλότητες, το λάρυγγα και τον οισοφάγο. Από το φάρυγγα διέρχονται ο αέρας, η τροφή και τα υγρά.

 

Πως προκαλείται;

Η φαρυγγίτιδα προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς και είναι από τις σημαντικότερες αιτίες πόνου του λαιμού. Μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Οι ιοί που προκαλούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, οι αδενοϊοί και ο ιός τους AIDS, όπως και άλλοι, μπορεί να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα. Τα βακτηρίδια που πιθανόν ευθύνονται για τη φαρυγγίτιδα είναι οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α, τα χλαμύδια της πνευμονίας, ο γονόκοκκος κ.α.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·    Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό

·    Δυσφορία

·    Πυρετός

·    Πονοκέφαλος

·    Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού

·    Δυσκολία και πόνος στην κατάποση

·    Μυϊκοί πόνοι

·    Μύτη που τρέχει

·  Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φαρυγγίτιδα, ενώ είναι δυνατόν να παρουσιάσουν σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, με δυσκολίες στην αναπνοή και την κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα. Στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται άμεση συμβουλή από γιατρό.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Για τις φαρυγγίτιδες που οφείλονται σε ιούς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και δε χρειάζονται αντιβιοτικά. Οι ιογενείς φαρυγγίτιδες, που είναι οι συχνότερες, συνήθως αποθεραπεύονται μετά από 10 ημέρες περίπου. Στις φαρυγγίτιδες που προκλήθηκαν από βακτηρίδια χρειάζονται αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά που θα επιλεγούν εξαρτώνται από το είδος του βακτηριδίου που προκάλεσε τη νόσο.

 

Πως μπορεί κάποιος να ανακουφιστεί

Μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

Η ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Παράλληλα, αυτά υγραίνουν το λαιμό και το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, διευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Οι γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό (ανάμειξη ½ έως 1 κουταλιού του καφέ σε 8 ουγκιές χλιαρού νερού) μερικές φορές τη μέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό.

Η διατροφή: Οι ζωμοί και οι σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις. Η κοτόσουπα φαίνεται επιπλέον ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Πρέπει να επιλέγονται φαγητά τα οποία δεν ερεθίζουν το φάρυγγα που πάσχει, όπως χυλοί, μαγειρεμένα δημητριακά, πουρές και γιαούρτι. Καλό είναι να αποφεύγονται ερεθιστικά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά.

Η ποιότητα του αέρα: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός του τσιγάρου στο χώρο ασθενών με φαρυγγίτιδα, λόγω του ερεθισμού που αυτός προκαλεί. Επίσης, ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά ο ξηρός αέρας μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Απάντηση