Μήνυση αστυνομικών: Στην Ειδομένη κινδυνεύουμε από ψώρα και φυματίωση

«Μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο»

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εκτίθεται η ζωή των αστυνομικών που βρίσκονται στην Ειδομένη σε κίνδυνο, λόγω της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης στον καταυλισμό.

Στη μηνυτήρια αναφορά μεταξύ άλλων η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες αφού: «οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται στις εκκλήσεις μας για απόλυτη τήρηση του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» ως μέσο θωράκισης της υγείας των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή». 

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως «μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και κυρίως  ατομικής υγιεινής είναι όχι απλώς ελλιπείς και  προβληματικές  αλλά τριτοκοσμικές.

Η εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας ή της φυματίωσης, αλλά και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού που υπάρχει, είναι θέμα ελαχίστου χρόνου.  Σε αυτό το «μέτωπο»  οι συνάδελφοι των ΔΑΕΘ και Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση χωρίς προηγουμένως η Υπηρεσία να τους έχει θωρακίσει με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ήτοι δεν έχει προηγηθεί η χορήγηση ιατρικών μασκών προσώπου και γαντιών, αντισηπτικών υγρών, ο εμβολιασμός τους, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των υπηρεσιακών οχημάτων

Εκτίθενται λοιπόν σε ένα νοσηρό περιβάλλον όπου επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις  και μεταδοτικά νοσήματα, θέτοντας καθημερινά επί οκταώρου βάσεως τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή οι υπεύθυνοι δεν προβαίνουν στο στοιχειώδες προαπαιτούμενο που είναι ο εμβολιασμός τους. Ασφαλώς εξίσου εκτεθειμένες σε μεταδοτικά νοσήματα είναι οι οικογένειες των αστυνομικών που είναι το εγγύτερο περιβάλλον τους  και πρώτος αποδέκτης σε περίπτωση μόλυνσής τους. Οι παραλείψεις των υπευθύνων στα μέτρα υγιεινής και στον ιατρικό έλεγχο των μελών μας δεν μπορούν να διαιωνίζονται». 

Διαβάστε ολόκληρη τη μήνυση:

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι ιατρικοί φορείς της χώρας προειδοποιούν διαρκώς για τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη. Τουναντίον, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται στις εκκλήσεις μας για απόλυτη τήρηση του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» ως μέσο θωράκισης της υγείας των συναδέλφων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα, οι προϊστάμενες Υπηρεσίες ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο µέτρο, για την αποτροπή ή την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στην υγεία του αστυνομικού προσωπικού, όπως ο ιατρικός έλεγχος, η χορήγηση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισµού, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των οχηµάτων των Υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και κυρίως  ατομικής υγιεινής είναι όχι απλώς ελλιπείς και  προβληματικές  αλλά τριτοκοσμικές.  Η εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας ή της φυματίωσης, αλλά και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού που υπάρχει, είναι θέμα ελαχίστου χρόνου.  Σε αυτό το «μέτωπο»  οι συνάδελφοι των ΔΑΕΘ και Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση χωρίς προηγουμένως η Υπηρεσία να τους έχει θωρακίσει με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ήτοι δεν έχει προηγηθεί η χορήγηση ιατρικών μασκών προσώπου και γαντιών, αντισηπτικών υγρών, ο εμβολιασμός τους, καθώς και η συντήρηση και απολύμανση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Εκτίθενται λοιπόν σε ένα νοσηρό περιβάλλον όπου επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις  και μεταδοτικά νοσήματα, θέτοντας καθημερινά επί οκταώρου βάσεως τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή οι υπεύθυνοι δεν προβαίνουν στο στοιχειώδες προαπαιτούμενο που είναι ο εμβολιασμός τους. Ασφαλώς εξίσου εκτεθειμένες σε μεταδοτικά νοσήματα είναι οι οικογένειες των αστυνομικών που είναι το εγγύτερο περιβάλλον τους  και πρώτος αποδέκτης σε περίπτωση μόλυνσής τους. Οι παραλείψεις των υπευθύνων στα μέτρα υγιεινής και στον ιατρικό έλεγχο των μελών μας δεν μπορούν να διαιωνίζονται.

Για τους λόγους αυτούς, το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα ποινικά αδικήματα της έκθεσης (306 ΠΚ), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελούμενης διά παραλείψεως (309 ΠΚ) και της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) ζητώντας να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για τις ανωτέρω παραβάσεις και να αποδοθούν  οι κατά νόμον ευθύνες.

Για κάθε εξέλιξη επί του θέματος θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωσή μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος

Απάντηση