Νιώθεις πρησμένη; Να πώς θα καταπολεμήσεις την κατακράτηση υγρών

Νιώθεις πως τρώγοντας ακατάστατα λόγω στρες και πιεσμένου ωραρίου έχεις επιβαρύνει τον οργανισμό σου; Δες πώς θα ξεφουσκώσεις και το αγαπημένο σου τζην παντελόνι θα κουμπώσει πάλι άνετα.

Τα δαχτυλίδια σου δεν βγαίνουν εύκολα από τα χέρια ενώ πριν τα φορούσες άνετα, το αγαπημένο σου παντελόνι σε στενεύει, το ίδιο και οι γόβες σου, νιώθεις πρησμένη και κιλά δεν έχεις πάρει. Τι σου συμβαίνει; Πιθανότατα, ο οργανισμός σου έχει κατακράτηση υγρών. Με τον όρο κατακράτηση υγρών εννοούμε την κατάσταση όπου ο οργανισμός ( τα νεφρά) κατακρατούν περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται εξαιτίας διάφορων παραγόντων (παθολογικών αλλά και λειτουργικών) όπως κακή κυκλοφορία του αίματος, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μεγάλη κατανάλωση αλατιού, υπερβολική έκκριση ορμονών, χαμηλή πρόσληψη καλίου κ.α

Πώς όμως μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε την κατακράτηση υγρών;

• Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού με τα φαγητά. Αν βγάλετε από την καθημερινότητά σας όλα τα αλμυρά σνακ και δεν προσθέτετε στο φαγητό σας αλάτι, θα δείτε αμέσως διαφορά. Μια επιλογή είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι που χρησιμοποιούμε συνήθως με αλάτι ελαφρύ (πράσινο), χαμηλό σε νάτριο.

• Αυξήστε την ποσότητα καλίου στη διατροφή σας, το οποίο απομακρύνει το νάτριο από τον οργανισμό που ευθύνεται με τη σειρά του για την κατακράτηση υγρών. Το γιαούρτι, τα χόρτα του παντζαριού, η γλυκοπατάτες, τα φασόλια, τα δαμάσκηνα, είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο.

• Αυξήστε την πρόσληψη νερού, τσαγιού και υγρών που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό και απομακρύνουν το νάτριο.

• Αντικαταστήστε το κρέας με το ψάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν την κατακράτηση.

• Περιορίστε στο ελάχιστο το αλκοόλ, αφού αφυδατώνει τον οργανισμό και ευνοεί την κατακράτηση. Ο συνδυασμός αλμυρά σνακ και αλκοόλ είναι ό,τι χειρότερο για κατακράτηση υγρών.

Απάντηση