Η έρευνα που ταρακουνά: Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αλλάζει το DNA του μωρού!

Όλες οι λεπτομέρειες της μεγάλης έρευνας που διεξήχθη στις ΗΠΑ

 

 

Μεγάλη έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στέφανι Λόντον του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίδραση που έχει το κάπνισμα της εγκύου μητέρας στο έβρυο που κυοφορεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής “American Journal of Human Genetics”. Η εν λόγω έρευνα ανέλυσε στοιχεία για περίπου 6.700 έγκυες μητέρες από πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και στοιχεία για τα νεογνά τους, και ταρακουνά όσους επιμένουν να πιστεύουν πως το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει το μωρό.

Τα συμπεράσματα; Όταν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τροποποιεί επιγενετικά το DNA του εμβρύου της. Η εκτεταμένη αυτή μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ενδείξεις προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει σε μικρότερο δείγμα εγκύων και κατέληγαν πως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αφήνει ανεπηρέαστο το έμβρυο και είναι πολύ πιθανό να έχει σοβαρό τίμημα στη μελλοντική υγεία του.

Από τις 6.700 έγκυες που πήραν μέρος στην έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, το 13% των μητέρων κάπνιζαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, το 25% περιστασιακά και το 62% καθόλου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο μετά τον τοκετό και εντόπισαν ότι στην περίπτωση των καπνιστριών μητέρων υπήρχαν πάνω από 6.000 σημεία στο DNA των μωρών τους, όπου είχε υπάρξει διαφορετική τροποποίηση από ό,τι στα παιδιά των μη καπνιστριών.

Παρότι όπως επισήμαναν οι ερευνητές το έμβρυο δεν εισπνέει καπνό, πολλές από τις αλλαγές στο DNA του και στα αντίστοιχα γονίδια θυμίζουν αλλαγές που παρατηρούνται στο DNA των ενηλίκων καπνιστών που εισπνέουν κανονικά τον καπνό.

Απάντηση