Πώς θα ξέρω πότε να απευθυνθώ σε ψυχολόγο;

Πότε κάποιος πρέπει να επισκεφτεί ψυχολόγο; Είναι άραγε αναγκαία η συνδρομή του προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενίοτε τα προβλήματα μας; Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως με μεγαλύτερη ευκολία ο κόσμος απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας προκειμένου να διαχειριστεί προβλήματα που τον ταλανίζουν (ψυχολογικά, ψυχοσωματικά, υπαρξιακά, σχεσιακά κ.α. Πρόκειται άραγε για μεγαλύτερη ευαλωτότητα των ανθρώπων στις προκλήσεις της ζωής ή για αύξηση των δυσκολιών που αντικειμενικά βιώνουμε στην καθημερινότητα μας; Μήπως απλά αρχίζει να καταρρέει σταδιακά το taboo της ψυχικής νόσου και είμαστε πλέον περισσότερο διατεθειμένοι μιλήσουμε για αλλά και να αναγνωρίσουμε τα ψυχικά μας προβλήματα;

Τα ερωτήματα ενδιαφέροντα. Οι απαντήσεις όμως ποικίλουν. Συνήθως οι άνθρωποι επιλέγουν να απευθυνθούν σε ένα ψυχολόγο είτε όταν το πρόβλημά τους έχει φτάσει σε σημείο να καθιστά την καθημερινότητα τους βασανιστική, είτε όταν πρωτοεμφανίζεται και τους τρομάζει ως κάτι νέο που θα μπορούμε εν δυνάμει να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση το άτομο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο του ή με τη βοήθεια του φιλικού και οικογενειακού του περίγυρου. Μπορεί επίσης να μην  κάνει καν κάποια προσπάθεια να το αντιμετωπίσει αλλά να το αρνείται και να αποφεύγει να το δει ως πρόβλημα, επιλέγοντας τη στάση «Δεν είναι τίποτα, θα φύγει μόνο του». Στην περίπτωση αυτή, που όντως έχει προκύψει ένα ρήγμα στον ψυχισμό μας και αρνούμαστε να το δούμε ή δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Το να απευθυνθούμε σε αυτόν όταν φτάσουμε στα όριά μας, έχει να κάνει με τη δική μας ετοιμότητα πλέον να αναγνωρίσουμε την αδυναμία μας να το διαχειριστούμε, αλλά και να πάρουμε πιο δραστικά  μέτρα για τη λύση του.

Η δεύτερη περίπτωση, των ανθρώπων που απευθύνονται σε ψυχολόγο από την αρχή της εμφάνισης ενός προβλήματος, φαίνεται να λειτουργούν κυρίως προληπτικάπροσπαθώντας να προλάβουν μια κατάσταση από το να εξελιχθεί ως προβληματική και μη ελεγχόμενη. Όπως όταν για παράδειγμα κάποιος παθαίνει μια κρίση πανικού και αποφασίζει αμέσως να επιστεφθεί έναν ψυχολόγο. Ή ένα ζευγάρι που έχει αποφασίσει να χωρίσει και επισκέπτεται έναν ψυχολόγο για να συζητήσει το πώς θα ανακοινωθεί η απόφαση αυτή στα  παιδιά και πως θα διαχειριστούν τις όποιες συζητήσεις προκύψουν.

Δεν υπάρχει λοιπόν η σωστή ακριβώς στιγμή που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό.  Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι είναι κατάλληλη η στιγμή να το κάνει. Αυτές είναι:

  • Όταν έχει προσπαθήσει να το λύσει μόνος του ανεπιτυχώς
  • Όταν το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται, να γενικεύεται και να αυξάνει
  • Όταν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον που μπορεί να του δώσει μια επιστημονική οπτική
  • Όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο υποστηρικτικό περιβάλλον να τον βοηθήσει και νιώθει ότι τα προβλήματα τον πνίγουν.
  • Όταν δεν ξέρει τι είναι αυτό που του συμβαίνει και δεν μπορεί να το εξηγήσει με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει

Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε άνθρωπος παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο όταν ο ίδιος είναι έτοιμος να το κάνει. Η ετοιμότητα αυτή είναι καθοριστική καθώς καθιστά το άτομο έτοιμο να συνεργαστεί στο πλαίσιο μια θεραπείας και να δουλέψει με στόχο την ανακούφισή του από το πρόβλημα που τον ταλανίζει.

Απάντηση