Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για εξελίξεις και πρόωρες εκλογές, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας

Στηλώνει τα πόδια η κυβέρνηση και έστειλε την αξιολόγηση στα βράχια, αφού αρνείται να πάρει τα επώδυνα μέτρα που απαιτούνται για ασφαλιστικό, περικοπές στις δαπάνες και μείωση του κράτους και ρίχνει την ευθύνη στους δανειστές.

Το κουαρτέτο των δανειστών αποχώρησε άπρακτο από την Αθήνα, την Τρίτη, χωρίς συμφωνία με τις ελληνικές αρχές. Τόσο το Ταμείο όσο και οι ευρωπαίοι δανειστές δείχνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν σε ημίμετρα και πιέζουν πλέον, από κοινού, ασφυκτικά την Αθήνα. Ακόμη και οι τελευταίες ελπίδες να συζητηθεί το ζήτημα πολιτικά στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον εξανεμίζονται. «Μην αναμένετε να υπάρξει κάποια πρόοδος στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο της συμφωνίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με δηλώσεις της την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με το ΔΝΤ και τάχτηκε υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τους ευρωπαίους ηγέτες γιατί περίμενε καλύτερη μεταχείριση.

1. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε ότι στην διένεξή του με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπαιρναν το μέρος της Ελλάδας, όπως συνήθιζαν ως σήμερα και θα απάλυναν το βαρύ πακέτο των μέτρων. Αλλά οι υποκλοπές των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου δηλητηρίασαν το κλίμα με την Αθήνα και έκαναν τους δανειστές μια γροθιά. Καμία συζήτηση για μείωση του χρέους δεν μπαίνει στο τραπέζι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σαφής. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, με βαριά μέτρα μείωσης του κράτους.
2. Το Μαξίμου διαπίστωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους ούτε στο προσφυγικό, αναφέρουν πηγές που είναι κοντά στην κυβέρνηση. Εκλεισαν τα σύνορα και εγκατέλειψαν την Ελλάδα στο έλεος μιας συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων. Αλλά η συμφωνία αυτή δεν λειτουργεί ούτε επιλύνει το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα θα είναι δύσκολο να ψηφιστούν στη βουλή. Αλλά ακόμη κι αν ψηφιστούν, θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και θα περιέχουν πολλούς έμμεσους φόρους που θα πλήξουν όλα τα εισοδήματα. Τέτοια μέτρα θα δυσαρεστούσαν ακόμη και τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, από τη στιγμή που δεν βγαίνει το σενάριο της μείωσης χρέους -ώστε να απαλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις- όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε επώδυνη συμφωνία, αναφέρουν όσοι πιστεύουν ότι επωάζεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών ως τον Ιούνιο.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το αρχικό σενάριο που προέβλεπε «μείωση του χρέους και ελαφριά μέτρα» δεν βγαίνει για την κυβέρνηση. Λιτότητα και προσφυγικό δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει καθημερινά τις δυνάμεις του να αιμορραγούν.

«Η κυβέρνηση άλλαξε στρατηγική» αναφέρει πηγή που εκτιμά ότι «ψήνονται πρόωρες εκλογές ή και δημοψήφισμα». Επειδή υπάρχει φόβος ένα νέο δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά να εκληφθεί ως φάρσα, πιθανότερο είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, προσθέτει η ίδια πηγή «και πάντως πριν «σκάσει» η πληρωμή του ΔΝΤ τον Ιούλιο, ύψους 3,5 δις».

 

Απάντηση