Βγήκαν μαχαίρια απο μετανάστες στη Σάμο – Βάζουν μπροστά τα παιδιά στην Ειδομένη

Αντί να αδειάσουν τον Πειραιά απλά μετακίνησαν τους πρόσφυγες – Αναβρασμός στη Λέρο με τον δήμαρχο να καταγγέλει την κυβέρνηση ότι τον «εξαπάτησε»

Ενώ η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου στην Ειδομένη και στον Πειραιά, οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν και αναζητούν τρόπους να παραμείνουν στην Ελλάδα και να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία υποβάλλοντας μαζικά αιτήσεις ασύλου.

Ο αριθμός των αιτήσεων σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζει τις 10.000 και οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικακασία της επαναπροώθησης στην Τουρκία. Αν και συνεχίζουν να φθάνουν ειδικοί από την Ευρώπη -2500 προέβλεπε η συμφωνία- ο μηχανισμός ακόμη δεν έχει στελεχωθεί.

Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια αυτή τη φορά στη Σάμο, στην οποία γύρω στις 12.45 το μεσημέρι της Πέμπτης, περίπου 560 μετανάστες που βρίσκονται μέσα στο hot spot, με την υποκίνηση διαφόρων ομάδων και ατόμων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.

Οι μόλις δύο αστυνομικού που φυλούσαν την συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα και με την σωματική τους ακεραιότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όμως οι μετανάστες επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ παράλληλα έδιωξαν και την εταιρία που φρόντιζε για την σίτισή τους, καθώς αρνήθηκαν το φαγητό.

Παράλληλα, οι πρόσφυγες που είχαν διαφύγει από το hot spot της Χίου παραμένουν στο νησί το ίδιο συνέβη χθες και στην Σάμο όπου οι μετανάστες που ήταν στο κέντρο κράτησης διέφυγαν και αναζητούν και αυτοί μέσα για να εγκαταλείψουν το νησί και κυρίως να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους.

Την ίδια ώρα ανάστατη είναι η κοινωνία της Λέρου εξαιτίας της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 250 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης στο νησί με το πλοίο «TeraJet» από το λιμάνι των Μεστών της Χίου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, είχε προαναγγείλει νωρίτερα δυναμικές κινητοποιήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση.

2Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε, μετά από πέντε ημέρες παύσης, η διαδικασία των επαναπροωθήσεων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Δικελί, στα πλαίσια της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. 

Εν τω μεταξύ στον Πειραιά δίνουν περιθώριο 10-15 ημέρες προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και κυρίως να εκκενωθεί η προβλήτα Ε3 ώστε να μην εμποδίζεται η αυξημένη κίνηση που προβλέπεται τις ημέρες του Πάσχα.

Οι εκπρόσωποι των αρχών με έντυπα και με διερμηνείς ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα και προσπαθούν να τους πείσουν να αποχωρήσουν ειρηνικά από το λιμάνι. Αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν και σε άλλα μέτρα εάν οι πρόσφυγες που επηρεάζονται από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και από τους αλληλέγγυους αρνηθούν να αποχωρήσουν. Παράλληλα το Συντονιστικό διαβεβαιώνει ότι συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η δημιουργία θέσεων φιλοξενίας σε οργανωμένες δομές έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα να φθάσουν στις 30.000 όπως είχαν εξαγγείλει και να είναι δυνατή πια η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης και στην Ειδομένη, όπου οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν μία ακόμα συγκέντρωση με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.

Στην συγκέντρωση τον πρώτο λόγο είχαν αυτή τη φορά γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, οι οποίοι αφού πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και το τεθωρακισμένο που έχουν οι Σκοπιανοί στο σημείο.

Πάντως η τάση παγίωσης μιας τακτικής σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα παιδιά ως όπλο ή ασπίδα για να προωθήσουν τις όποιες διεκδικήσεις τους προβληματίζει τις αστυνομικές δυνάμεις και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Μετά το περιστατικό με το «μωρό της οργής» στον Πειραιά αλλά και την γενικευμένη αποσάθρωση όλων των δομών στην περιοχή της Ειδομένης (με κλειστή την σιδηροδρομική γραμμή αλλά και την Εθνική Οδό) είναι προφανές ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην χώρα μας μπαίνει σε μία καινούργια και πιο δύσκολη περίοδο.

Η κατάσταση πλέον είναι έτοιμη να ξεφύγει εκτός ελέγχου, ενώ το προσφυγικό τείνει να παγιωθεί ως εσωτερικό πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, με μη αναστρέψιμη πορεία. Ιδίως όταν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» δεν βρίσκονται το δίκαιο και η λογική, αλλά τα αθώα μάτια κάποιων παιδιών που κοιτάζουν γεμάτα απορία όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Καθώς το όλο σχέδιο εξαρτάται από την Τουρκία ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «Η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία να πάρει πίσω πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις». Το βασικό αίτημα της Άγκυρας είναι η άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας. Η απελευθέρωση της βίζας που από την συμφωνία προβλέπεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς δημιουργεί προβληματισμό σε μία σειρά ευρωπαικές χώρες ότι θα γεμίζουν με Κούρδους και Τούρκους μετανάστες.  Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνάνε από το Αιγαίο για να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα υποδέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Όσο η Άγκυρα συνεχίζει το παζάρι η ροή προς τα ελληνικά νησιά είναι περιορισμένη και κυμαίνεται από 200-500 άτομα την ημέρα. Από την έναρξη της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου εκτιμάται ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περί τους 4.000 πρόσφυγες φθάνοντας τον συνολικό αριθμό μέσα στην χώρα γύρω στους 52.500.

Όποια κι αν είναι όμως η εξέλιξη στα ανατολικά σύνορα της χώρας το μόνο βέβαιο είναι ότι θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα στον Βορρά. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Αυστρία που δήλωσε ότι θα βάλλει στρατό στα σύνορά της με την Ιταλία, και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέ προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποφύγει να κατευθύνει τους μετανάστες βόρεια προς την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία κατά μήκος ενός σημαντικού διαδρόμου μεταφορών στον άξονα βορρά-νότου.

Απάντηση